IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон се противопостави на предложения от Туск краен срок за напредък по Brexit

Коментарът на британското правителство подсказва, че има риск за очаквания пробив в преговорите за Brexit

17:31 | 01.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания се противопостави на исканията на Европейския съюз (ЕС) да отправи по-добра оферта за условията на развода до 4 декември, което подсказва, че има риск пред очаквания пробив в преговорите за Brexit, предава Bloomberg.

Миналата седмица председателят на Европейския съвет Доналд Туск даде на Великобритания 10-дневен ултиматум да подобри плановете си по приоритетите в споразумението между двете страни – плащането на т.нар. сметка за Brexit, защитата на правата на гражданите на ЕС и решението по въпроса за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. В петък ЕС заяви, че ще оцени напредъка на Великобритания на 6 декември.

Министър-председателят Тереза Мей ще пътува до Брюксел в понеделник (4 декември) за обедна среща, за която има очаквания, че ще бъде моментът, в който Лондон трябва да предложи плана за преодоляване на застоя в преговорите.

Това щеше да даде на ЕС време да се подготви за официално обявяване, че разговорите могат да преминат към бъдещото търговско споразумение след решение на Европейския съвет в средата на декември. В петък обаче кабинетът на Мей се дистанцира от графика на Туск.

„Винаги сме казвали, че работим (в срок) за Европейския съвет, който е на 14 декември“, заяви говорителят на Мей Джеймс Слак пред репортери в Лондон в отговор на въпрос дали премиерът е приела крайния срок от 4 декември.

Намирането на начин да се запази ирландската граница отворена след Brexit се оказа основна проблемна точка, а Дъблин сигнализира, че също обмисля като краен срок 14 декември. Ирландският външен министър Саймън Ковини заяви в петък, че сделка е „постижима“ в следващите дни, макар че са нужни повече усилия.

Разговорите за бъдещите търговски отношения между ЕС и Великобритания няма да бъдат стартирани, преди да бъде постигнат „значителен напредък“ по условията на раздяла. Ако това не се случи преди срещата на Европейския съвет, някои британски представители се опасяват, че бъдещото на преговорите ще бъде в риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още