IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон урежда гражданските права със страните от Свободната търговска зона

Споразумението между Великобритания, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн ще гарантира правото на пребиваване на техните граждани в ситуация на Brexit без сделка

22:23 | 08.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания се договори със страните от Свободната търговска зона, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, за гражданските права при сценарий на твърд Brexit, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация на исландското правителство. 

„Споразумението защитава правата на гражданите на страни от Свободната търговска зона, които живеят във Великобритания, както и британските граждани, които пребивават постоянно на територията на посочените страни“, споделят от Рейкявик.

Правителството добавя, че чрез договора се гарантират гражданските права за пребиваване при всеки възможен изход от преговорите между Лондон и Брюксел.

По-рано днес норвежкото правителство заяви, че е предложило законова добавка, която да урежда правата на норвежките граждани във Великобритания и британците, които пребивават в Норвегия при евентуален твърд Brexit (излизане на Великобритания без сделка от Европейския съюз ).

„Надяваме се Обединеното кралство да излезе от ЕС без сътресения и по договорените условия, но ние трябва да бъдем подготвени и за всякакъв друг вариант, дори и за излизане без сделка“, посочва норвежкият министър на правосъдието Тор Микел Вара.

Великобритания, петата по-големина икономика в света, се намира на финалната права на продължилия две години процес по напускане на ЕС, който ще приключи на 29 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още