IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонската фондова борса иска да набере 1,55 млрд. долара чрез емисия на права

Борсовият оператор ще използва средствата за финансиране на придобиването на компанията, съставяща индексите Russell

15:12 | 22.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Лондонската фондова борса иска да набере 1,55 млрд. долара чрез емисия на права

Лондонската фондова борса (London Stock Exchange, или LSE) възнамерява да набере до 938 млн. лири (1,55 млрд. долара) от акционерите чрез емисия на права. Борсовият оператор ще използва средствата за финансиране на придобиване на стойност 1,6 млрд. лири, предава ВВС. Акциите на дружеството поевтиняха след новината.

В края на юни от LSE съобщиха, че ще закупят компанията Frank Russell Company, която съставя индекси и управлява активи, от Northwestern Mutual.

Подписката по емисията на правата ще се проведе при цена от 12,95 лири на акция. Това е отстъпка от 30,1% спрямо цената на затваряне от четвъртък (21 август) - 20,05 лири. При тази цена на книжата капитализацията на LSE възлиза на 5,46 млрд. лири.

С придобиването на Frank Russell – най-голямата сделка на борсовия оператор – LSE ще стане собственик на индекса на малките американски компании Russell 2000. Освен това компанията ще се превърне в третия най-голям играч на растящия пазар на борсово-търгуваните фондове (ETFs).

По думите на главния изпълнителен директор на LSE Ксавие Роле чрез сделката дружеството ще разшири глобалното си присъствие най-вече на ключовия американски пазар.

За да се случи всичко това, акционерите на LSE трябва да одобрят сделката. Общото им събрание е насрочено за 10 септември.

Освен това LSE публикува и финансовите си резултати за периода април-юни. Изгладената печалба преди данъци се покачва с 26% до 129,8 млн. лири, а приходите – с 20 на сто до 299,9 млн. лири.

„Свидетели сме на съживяването на пазара на първични публични предлагания, като растат както броят на компаниите, присъединили се към нашия пазар, така и сумата на набраните средства“, коментира още Роле. „Въпреки че активността през летния сезон е по-слаба, нашият диверсифициран бизнес е много добре позициониран за постигането на бъдещ растеж.“

Приходите от борсовите операции се покачват с 16% през тримесечието, като броят на новите емитенти на основните пазари на LSE скача повече от два пъти. На пазарите с второстепенно значение ползи поднесоха по-високите приходи от търговия с финансови инструменти с фиксирана доходност и прирастът на борсовата търговия в Италия.

В първите минути след публикуването на новината за издаването на права акциите на London Stock Exchange Group поевтиняха с цели 1,1% на фона на спокойната търговска сесия, информира MarketWatch. Към 14:35 часа българско време книжата на борсовия оператор ограничават спада до 0,25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още