IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонската фондова борса напът да придобие индексите Russell за 3 млрд. долара

Ако бъде постигнато подобно споразумение, то ще бъде най-голямото по размер в 213-годишната история на LSE

14:47 | 20.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Сделката за Russell ще бъде финансирана отчасти с увеличение на капитала. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сделката за Russell ще бъде финансирана отчасти с увеличение на капитала. Снимка: Ройтерс

Лондонската фондова борса (The London Stock Exchange Group, или LSE) провежда интензивни разговори за покупката на Russell Investments – управляващото дружество, което изготвя едноименните борсови индекси в САЩ. Сделката се оценява на около 3 млрд. долара, споделят лица, запознати с преговорите, цитирани от Financial Times.

Ако бъде постигнато подобно споразумение, то ще бъде най-голямото по размер в 213-годишната история на LSE. Освен това сделката ще маркира по-ясно намерението на компанията да навлезе на американския пазар, където Russell е известна най-вече с борсовите индекси, измежду които и бенчмаркът за представянето на най-малките щатски компании - Russell 2000.

Според пожелалите анонимност лица преговорите може и да се провалят, като едва ли ще има решение в близките няколко седмици. Случващото се идва само седмица, след като LSE потвърди, че разговорите с Russell са в напреднала фаза, тъй като Russell се предлага на търг от компанията-майка Northwestern Mutual.

Същевременно компанията, съставяща индексите MSCI, и Canadian Imperial Bank of Commerce, която търси възможности за разширяване на присъствието си в САЩ, съобщиха, че участват в наддаването. Освен това аукционът привлече интереса на компании за частни капитали, но изглежда, че с развитието на ситуацията те няма да бъдат сред стратегическите инвеститори. От американската инвестиционна банка Goldman Sachs, която работи за Russell, отказаха коментар.

Придобиването на собственост върху индексите Russell и продуктите, които предлага американската компания, ще даде тласък на LSE. Трансформацията на Лондонската фондова борса и навлизането ѝ на щатска земя, където индексите Russell са особено популярни сред брокерите и фонд мениджърите, ще донесе значителни ползи за британското дружество.

Евентуалната покупка ще позволи на LSE да обедини бизнеса си с индексите с дружеството FTSE International, което притежава непряко, след като се сдоби с 50% от дела на Pearson - компанията-майка на Financial Times, за 450 млн. паунда през 2011 г.

Бизнесът на Russell е свързан с консултиране и управление на активи за близо 260 млрд. долара. Сделката за Russell ще бъде финансирана отчасти с увеличение на капитала, съобщиха от LSE през миналата седмица.

Комбинацията ще позволи на LSE и да конкурира успешно MSCI и S&P Dow Jones в бизнеса по съставяне на индекси. В последните години интерес към сектора проявяват и Nasdaq OMX, Markit и Bloomberg.

Ходът на LSE е едно от последните доказателства за това как конкуриращите се борси и компании за финансови данни търсят начини да заздравят връзките си със съставителите на пазарни данни, след като фонд мениджърите започнаха да търсят все повече продукти, базирани на индекси, данни с добавена стойност и аналитични инструменти, коментира Financil Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още