IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите корпоративни и икономически данни обезсърчиха европейските пазари

Паневропейският измерител Stoxx 600 отписа 0,33%, като повечето сектори и борси също бяха на червена територия

19:03 | 21.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в четвъртък с понижения след поредица от по-слаби от очакваното корпоративни и икономически данни, съобщава CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 отписа 0,33%, като повечето сектори и борси също бяха на червена територия.

Британският измерител FTSE 100 се раздели с близо процент, достигайки ниво от 7159,49 пункта. От своя страна френският CAC 40 се понижи със значително по-малко – минималните 0,08% до 5191,59 пункта.

Ръст отчете германският бенчмарк DAX, който прибави 0,22% до 11 426,49 пункта.

Европейският банков сектор беше сред най-зле представящите се заради поредица съобщения за незаконна дейност на банки. По-рано днес шведските финансови власти заявиха, че обвиненията в медиите, свързващи шведската Swedbank със скандала за пране на пари, в който е замесена и Danske Bank, са „много сериозни“ и случаят ще бъде включен в протичащата надзорна дейност на регулаторите.

Новината понижи цената на книжата на Swedbank и Dankse Bank със съответно над 9% и 4%.

В четвъртък Barclays представи данни за печалба от 3,5 млрд. паунда (4,56 млрд. долара), които са под очакванията на пазара. Банката също така съобщи, че заделя 150 млн. паунда в случай на свързани с Brexit загуби. Книжата на банката отписаха минималните 0,06%.

В същото време акциите на датската фармацевтична компания Genmab поскъпнаха с близо 7% благодарение на по-добрите от очакваното резултати за тримесечието.

По-рано днес стана ясно, че тежката ситуация на производителите в еврозоната, които са засегнати от слабото глобално търсене и политическата несигурност, се е засилила още повече през февруари.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността достигна най-ниското си ниво за последните близо шест години през февруари, а самото производство се свива за първи път от 2013 г. PMI показателят достигна 49,2 пункта, падайки под критичното ниво от 50 пункта, което разделя ръста от спада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още