Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

LSE и Deutsche Bоеrse официално обявиха сливането си

Компаниите разкриха и детайли по сделката с надеждата да отблъснат оферти от други фирми

LSE и Deutsche Bоеrse официално обявиха сливането си

Карстен Кенгетер. Снимка: архив Ройтерс

Борсовите оператори London Stock Exchange (LSE) и Deutsche Bоеrse официално обявиха, че са договорили сливането си. Компаниите разкриха и детайли по сделката с надеждата да отблъснат оферти от други фирми и да убедят регулаторите да позволят сливането, създавайки лидер в европейската търговия, съобщава Financial Times.

Двете най-големи борси по пазарна капитализация в Европа вече разкриха, че централата на обединената компания ще бъде в Лондон, а шефът на германската борса Карстен Кенгетер ще бъде главен изпълнителен директор.

В сряда те обявиха, че председателят на LSE Доналд Брайдън ще бъде председател и на обединения бизнес, а Хоаким Фабер, председател на надзорния съвет на Deutsche Boerse, ще стане заместник-председател.

Още по темата

Потребители, трейдъри и акционери с нетърпение очакват други критични детайли по сделката като намаляване на разходите, потенциални продажби, клирингови операции и подход за решаване на антитръстовите съображения.

Сделката идва в момент на несигурност за пазарните участници, тъй като тя е засенчена от приближаващия вот на Великобритания през юни дали страната да остане, или да напусне Европейския съюз. Американският конкурент на борсите Intercontinental Exchange вече подсказа, че може да се включи с оферта за LSE. Анализаторите и наблюдателите очакват да направи сериозно предложение.

LSE и Deutsche Boerse целят да създадат европейски гигант в търговията с деривати, който да може да се конкурира с най-големите световни пазарни оператори – американските CME Group и ICE, както и Hong Kong Exchanges and Clearing. Фрагментираните европейски пазари създадоха доминиращи бизнеси с някои широко използвани пазарни инструменти, но са силно разпръснати помежду си.

Сделката подчертава и как бизнесът на борсите през последните 15 години се е изместил изключително много от търговия с акции, където маржовете са сравнително тесни, към по-доходоносни услуги като клиринг и управление на риска. Сливането на двете компании ще им позволи да предложат огромно облекчение от тежки капиталови такси, събирани от потребителите на инвестиционното им банкиране при търговия с деривати.

Компанията от Атланта ICE има сериозен бизнес, базиран в Лондон, който се състои от клиринг и бивши добре познати брандове като борсата за деривати Liffe и International Petroleum Exchange. Тя има срок до 29 март, за да реши дали да предложи контраоферта.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 4 години
а от тук следва, че никакви Brexiti нема да има, даже може и еврото да приемат като бонус .... :))

Още от Европа
Лондонската борса преговаря ексклузивно с Euronext за продажбата на Borsa Italia