IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa и синдикатите постигнаха ключово споразумение

Германският авиопревозвач и синдикалната организация UFO сключиха сделка за заплащането на кабинния персонал в рамките на 3 години и половина

17:26 | 05.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският авиопревозвач Lufthansa и синдикатът на кабинния персонал успяха да постигнат споразумение за условията на работа, което засяга 19 хил. служители, съобщи Ройтерс.

Има нова сделка за заплащането в рамките на 3 години и половина, като през този период възнагражденията ще бъдат увеличени с 5,5%, обяви Организацията на независимия кабинен персонал (синдикатът UFO). Договорката започва да действа със задна дата от началото на тази година до средата на 2019 г.

Допълнително служителите ще получат еднократно 3 хил. евро, както и дял от печалбата. 

Двете страни са се съгласили и на промяна в пенсионните условия и според източници на агенция Ройтерс промяната ще спести на компанията около 70 млн. евро годишно.

Синдикатът UFO от своя страна е успял да си договори редица подобрения що се отнася до сигурността на работното място и възможностите за развитие. Така например служителите на дъщерните компании Cityline и Eurowings ще могат да се местят към компанията майка.

Преговорите са се осъществили с медиацията на премиера на германската провинция Бранденбург Матиас Платцек и разговорите са се водели от началото на 2016 г.

Lufthansa полага усилия да понижи разходите, но планът за реформи в пенсионната схема и за превръщането на регионалната авиокомпания Eurowings в нискобюджетен превозвач се натъкнаха на съпротива от страна на водещите синдикати. Това доведе до серия от стачки и влошени отношения между ръководството и синдикалната организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още