Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Lufthansa изплати поредна част от държавната помощ

Концернът върна на Германия над 1,5 мрлд. евро, за връщане остават още 1 млрд. евро

Lufthansa изплати поредна част от държавната помощ

Снимка: Bloomberg LP

След увеличението на капитала си германската авиокомпания Deutsche Lufthansa AG изплати част от държавната помощ от Германия, както беше планирано. Става дума за част от първата „мълчалива“ вноска на Фонда за икономическо стабилизиране (WSF) в размер на 1,5 милиарда евро, обяви групата, цитирана от Bloomberg.

До края на годината Lufthansa иска да изплати втората част от над 1 млрд. евро и да анулира неизползваната част от първата държавна вноска.

Още по темата

Главният изпълнителен директор Карстен Шпор бърза да освободи най-голямата европейска авиокомпания от правителствената обвързаност, преди канцлерът Ангела Меркел да напусне поста си. След като нейните християндемократи излязат от властта, Lufthansa ще бъде изправена пред ново правителство, което може да не е толкова приветливо настроено към авиобизнеса. 

„Ние сме много благодарни, че Deutsche Lufthansa AG беше стабилизирана с пари на данъкоплатците в най-предизвикателните времена“, казва Шпор в изявлението, добавяйки, че интервенцията е спасила повече от 100 000 работни места. 

Федералното правителство спаси Lufthansa от икономически срив през миналата година, след като самолетната индустрия почти напълно се срина в резултат на глобалните ограничения за пътувания. Заедно с Австрия, Белгия и Швейцария Федералната република предостави 9 млрд. евро, но Lufthansa никога не използва пълната сума.

Групата вече беше погасила заем от германската държавна банка KfW. С емитирането на нови акции Lufthansa набра през тази седмица брутна сума от 2,16 милиарда евро, за да може да изплати държавната помощ.

Правителството все още притежава 14% дял, който трябва да бъде продаден в рамките на две години след увеличаването на капитала, стига "тихите" участия да бъдат изплатени. Авиокомпанията плаща лихви по хибридните дългови облигации, като плащанията ще се увеличават рязко през следващите години.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 27 ноември