Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Lufthansa може да отлети от Dax

От началото на годината книжата на компанията са изтрили над 52% от стойността си и са на дъното на индекса по този показател

Lufthansa може да отлети от Dax

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Сривът на цената на акциите на Lufthansa на фондовата борса е повече от бърз и в това няма нищо чудно: глобалното блокиране със затварянето на границите заради пандемията на коронавируса удря изключително силно Lufthansa. В момента тя превозва само около един процент от пътниците, които обикновено има.

От началото на годината книжата ѝ са изтрили над 52 процента от стойността си. Те са на дъното на Dax. Това скоро може да има последствия: пазарната капитализация е спаднала до такава степен, че Lufthansa може да излезе от Dax през юни. Експертите на Commerzbank дават най-добри шансове за влизане на групата за недвижими имоти Deutsche Wohnen.

Още по темата

Отдавна се спекулира, че Lufthansa може да не остане във водещия индекс. Първоначално експертите предполагаха, че компанията, която е сред учредителите на Dax, ще има време до септември, за да се възстанови на борсата и така да си осигури позицията в Dax. Причината: фондовата борса всъщност редовно проверява състава на бенчмарка в този момент според критериите за пазарна капитализация на свободно търгуваните акции и борсовия оборот.

През юни Dax ще бъде подложен на преглед въз основа на по-строги правила. Ако една компания загуби толкова драстично стойност, че вече не е една от 45-те най-важни компании на фондовата борса, според Deutsche Börse възниква така нареченият „бърз изход“, или Dax-Off. Commerzbank вярва, че точно това очаква авиокомпанията.

Решението ще бъде взето на 4-ти юни

През април Lufthansa се класира на 48-мо място със средна пазарна капитализация от 3,56 млрд. евро. Критерият за оборота на фондовата борса през последните дванадесет месеца не е проблем, по този параметър Lufthansa е на 20-то място.

Lufthansa все още има малко време, защото класацията от май е основа за решението през юни. Тя ще бъде публикувана на 4 юни. Commerzbank обаче таи съвсем малка надежда, че Lufthansa ще остане в елита. За да направи това, превозвачът ще трябва да изпревари производителя на специални химикали Evonik, който е на 45-то място в класацията с пазарна капитализация от 4,1 млрд. евро.

Все още има надежда: планираният от държавата дял от 25,1 процента в Lufthansa плюс заеми за над десет милиарда евро все още не е напълно решен. Споразумение може да подкрепи курса на акциите, поне в краткосрочен план.

„Преговорите и процесът на формиране на политическо решение ще продължат", заяви компанията в четвъртък. Разговорите с Федералния фонд за икономическа стабилизация (WSF) са за обезпечен заем в допълнение към т. нар. „мълчаливо участие“. „Условията са обект на тези преговори", пояснява компанията. Става въпрос и за държавно участие в основния капитал на превозвача.

Браншовите анализатори обаче са скептично настроени. От 26 анализатори, които покриват акциите на авиокомпанията, 17 препоръчват продажба и само един препоръчва покупка, показват данни на Bloomberg. Средната целева цена за акцията за дванадесетмесечен период е малко над седем евро, което е с десет процента под текущото ниво.

Deutsche Börse ще обяви решението си на 4 юни. Промените влизат в сила 3 седмици по-късно.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Международни кредитори подкрепят руски газов проект с 9,5 млрд. долара