IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa обновява флотата с икономични джетове

Поръчката на 59 машини за общо 14 млрд. евро е най-голямата в корпоративната история на концерна

17:30 | 19.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-големият европейски авиопревозвач Lufthansa разширява флотилията си от въздухоплавателни средства за далечни разстояния, като ще поръча близо 60 нови машини за еквивалента на около 14 млрд. евро.

Компанията поръчва 59 машини, като 25 от тях са от европейския производител Airbus, а 34 - от американския конкурент Boeing, заяви Lufthansa, като по този начин потвърди по-ранните спекулации. Това е най-голямата поръчка на самолети в корпоративната история.

До 2025 г. доставката на новите самолети трябва да бъде завършена. По този начин Lufthansa иска да замени особено големите машини с по-висок разход на гориво. Очаква се потреблението на керосин да спадне с 25 на сто, а отпечатъкът на шума - с 30 на сто. Lufthansa заяви, че това е най-голямата частна инвестиция в германската индустриална история.

За Lufthansa експанзията на флотилията е важен крайъгълен камък - не само по отношение на финансовия обем.  Закупуването на нови самолети се счита за най-важното стратегическо решение в авиационната индустрия. То задължава дадената авиокомпания  да се придържа в продължение на години към определен капацитет в отделните сегменти - къси , средни и дълги разстояния. Инвестицията ще осигури само в Lufthansa 13 000 работни места, съобщиха от компанията.

Общата стойност на инвестицията възлиза на 14 милиарда евро според каталожните цени. Фирмени източници по-рано заявиха, че цената само на 34-те самолета Boeing възлиза на около 7 млрд. долара (5,2 милиарда евро). При продажбата на въздухоплавателни средства в този размер обаче производителите дават значителни отстъпки на клиентите си.

По отношение на 25-те самолета на Airbus положението се очаква да е подобно - експерти смятат, че Lufthansa, като важен и престижен клиент и купувач на едро ще получи доста сериозна отстъпка при покупката на самолетите A350-900. В индустрия са обичайни високите двуцифрени в процентно отношение отстъпки за големи поръчки. Реалните цени за новите машини ще бъдат значително по-ниски, заяви главният изпълнителен директор на Lufthansa Кристоф Франц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още