IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa с първа печалба за първото тримесечие от 2008 г. насам

Авиокомпанията заяви, че ще продължи с опитите да намали разходите си

17:37 | 27.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската авиокомпания Lufthansa снижи вероятността за придобиване на други авиолинии във вторник и заяви, че ще работи по-усилено върху разходите, след като отчете печалба за първото тримесечие – първата от 2008 г. насам, и то за традиционно слабо тримесечие от годината за сектора, съобщава Ройтерс.

Lufthansa се стреми към консолидиране на европейските авиолинии напоследък, придобивайки Brussels Airlines и отдавайки под наем 38 самолета и екипаж на затруднената Air Berlin, за да разшири нискотарифната си компания Eurowings.

Главният финансов директор Улрик Свенсон обаче каза в четвъртък, че Lufthansa не планира придобиване на затруднената Alitalia, каквито слухове се появиха, и потвърди, че дългът, антитръстовите опасения и нивата на разходите продължават да бъдат пречки пред по-нататъшната консолидация с Air Berlin.

Въпреки възстановяването на търсенето на пътувания от Северна Америка и Азия и по-положителните перспективи върху цените тази година Lufthansa не повиши годишната си цел за печалбата, заявявайки, че все още няма достатъчно данни за летните резервации.

Lufthansa се опитва и да намали разходите, за да се конкурира по-добре с останалите компании. Споразумението с пилотите по заплащането и пенсиите през март, което се договаряше от месеци и предстои да бъде финализирано, също е помогнало за възстановяването.

Разходите на самата авиолиния Lufthansa, като се изключат ефектите от по-скъпото гориво, неочаквано са се увеличили с 1,4% през първото тримесечие, което води до загуби на мрежата от авиолинии като цяло.

Свенсон каза още, че ръстът на разходите през първото тримесечие се дължи на поддръжката на самолетите, особено на Austrian Airlines, и по-високите летищни и кетъринг такси в резултат на по-големия брой пътници и по-пълните самолети.

Очевидно сме разочаровани от това развитие по отношение на разходите“, каза той в конферентен разговор с анализатори и журналисти.

Свенсон заяви, че ще бъде много по-трудно за Lufthansa да достигне целта си за намаляване на разходите с 2,5% тази година, добавяйки, че забавянето на доставките на нови, по-ефективни самолети също може да се отрази върху разходите.

Акциите на Lufthansa, които са поскъпнали с 37% от началото на годината, отчетоха спад в цената от 4,2% след обявяването на резултатите.

Компанията заяви, че коригираната печалба преди лихвите и данъците възлиза на 25 млн. евро спрямо загуба от 53 млн. евро преди година. Очакванията на анализаторите бяха за загуба от 26,6 млн. евро, сочи анкета на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още