IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa спира полетите над Беларус

Според приложението FlightRadar „Ryanair“ все още използва въздушното пространство на Беларус за полети

22:16 | 24.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Lufthansa спира полетите на своите самолети във въздушното пространство на Беларус, съобщава ТАСС, позовавайки се на агенция „Франс прес“.

„Във връзка с развитието на настоящата ситуация в момента спираме полетите във въздушното пространство на Беларус“, се казва в изявление на авиокомпанията, с което агенцията разполага.

Ситуацията около полетите до и през Беларус ескалира на фона на аварийно кацане на самолет на Ryanair в Минск. Самолетът по маршрута Атина - Вилнюс кацна на летището в Минск същия ден след съобщението за взривно устройство на борда. Информацията за взривно вещество не беше потвърдена. В белоруската столица беше изяснено, че на борда на този самолет е един от основателите на канала NEXTA Telegram, признат за екстремист в републиката, Роман

Протасевич, издирван от властите. Задържан е от служителите на реда на Беларус. Вечерта на същия ден самолетът излетя от Минск и скоро кацна във Вилнюс. 

Някои европейски политици и авиокомпании вече повдигнаха въпроса за прелитането над територията на Беларус. Така латвийската „Air Baltic“ реши да не лети над Беларус след инцидента. Също и унгарската Wizzair не прелита над територията на Беларус. Според приложението FlightRadar „Ryanair“ все още използва въздушното пространство на Беларус за полети.

По-рано днес британският регулатор преустанови лиценза на беларуската авиокомпания „Белавия” да извършва полети до Обединеното кралство. На самолетите на британските авиокомпании ще им бъде забранено да летят над територията на Беларус, съобщи днес министърът на транспорта Грант Шепс в пост в Twitter.
Ръководителите на държавите-членки на ЕС също имат намерение да забранят на беларуските авиокомпании да летят над територията на Европейския съюз.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още