IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa влива 140 млн. евро в закъсалата Austrian Airlines

Германският превозвач регистрира загуба от 13 млн. евро през 2011 г. заради разходите за гориво и въздушните такси

16:54 | 15.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристоф Франц по време на обявяването на годишните финансови резултати. Снимка: Ройтерс</p>

Кристоф Франц по време на обявяването на годишните финансови резултати. Снимка: Ройтерс

 

Германската авиокомпания Deutsche Lufthansa AG ще продължи да подкрепя още известно време своята носеща загуби дъщерна компания Austrian Airlines, но при определени условия.

Авиопревозвачът ще инжектира 140 млн. евро свеж капитал в Austrian Airlines в опит да преструктурира губещото си звено, съобщи председателят на Надзорния съвет на концерна Кристоф Франц, цитиран от Wall Street Journal.

“Положението е много сериозно“, заяви Франц, докато докато представяше окончателните финансови резултати.

Все пак Lufthansa позволи на дъщерната си компания да купи на лизинг седем самолета Airbus A320. В замяна на това обаче ще трябва да бъдат продадени 11 Boeing 737, което ще послужи и за редуциране на микса модели във флота.

От Lufthansa посочват, че очакват подобрение на резултатите през тази година. "От днешна гледна точка не изглежда реалистично да се завърши годината без загуба, особено на фона на цените на горивата", коментира главният финансов директор на Lufthansa Щефан Гемкоу.

В замяна на финансовата инжекция компанията-майка очаква силен ангажимент на служителите на AUA по отношение на заплатите и работното време. Освен това Lufthansa иска от австрийското правителство премахване на данъка за въздушния транспорт и спазването на други, вече поети, ангажименти.

За 2011 г. Austrian Airlines обяви оперативна загуба от 62 млн. евро при 66 млн. евро загуба за 2010 г. Тези резултати са силно повлияни от размириците в Близкия изток, бедствието в Япония, непрекъснато нарастващите цени на керосина и ефектите от дълговата криза.

Цялата група Lufthansa е регистрирала загуба от 13 млн. евро през 2011 г. при печалба от 1,1 млрд. евро през предходната година, съобщи MarketWatch.

Бизнесът е пострадал от високите разходи за гориво и от таксите за въздушен транспорт, достигнали 361 млн. евро. Загубата включва и разходи, свързани с британското подразделение BMI, което е обявено за продажба.

Приходите са нараснали с 8,6% до 28,7 млрд. евро като приходите от превоз са се увеличили с 10,8% до 23,8 млрд. евро. 
От компанията посочиха, че разходите за гориво през 2011 г. са се повишили с 1,3 млрд. евро.

За 2012 г. Lufthansa очаква оперативна печалба от приблизително 500 млн. евро, но главният изпълнителен директор Кристоф Франц заяви, че особено развитието при цените на горивата ще определи каква ще бъде тя в края на годината.

От компанията добавят, че преминават през период на „нулев ръст на годишна база“ по отношение на пътническите превози.

Акциите на Lufthansa губят 3,7% от стойността си до 10,14 евро от началото на днешната сесия на борсата във Франкфурт.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още