IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Лукойл“ увеличава добива на въглеводороди с 1,6% в периода януари-септември 2019 г.

За разглеждания период компанията е произвела 2,337 млн. барела петролен еквивалент на ден

16:11 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От януари до септември тази година руската петролна компания „Лукойл“ е увеличила добива на въглеводороди с 1,6 процента на годишна основа до 2,337 милиона барела петролен еквивалент на ден. Добивът на петрол за деветте месеца е нараснал с 0,7 на сто до 64,2 милиона тона, се посочва в съобщение на компанията, цитирано от ТАСС. 

Увеличението на добива на въглеводороди е свързано главно с разработването на газови проекти в Узбекистан, както и с повишаване на петролното производство в Русия поради промяна в параметрите на външни ограничения върху обемите на добива на руските компании, се отбелязва в съобщението.

Добивът на газ на компанията за деветмесечието възлиза на 25,6 милиарда кубични метра, отчитайки растеж от 4 процента. Основен фактор и при този показател са проектите в Узбекистан.

Общата преработка на суров петрол от заводите на „Лукойл“ през разглежданите девет месеца се е увеличила с годишен темп от 2,8 процента до 51,7 милиона тона. Нефтопреработването в Русия е нараснало с 3,3 процента до 33,3 милиона тона главно поради натоварването на рафинерията в Нижни Новгород. Обемът на преработката в Европа се е повишил с 2 процента до 18,4 милиона тона. "Растежът е свързан с ремонт в нефтопреработвателния завод в България през първото тримесечие на 2018 година", уточнява компанията.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още