IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Конакчиева: Макрон унищожи основните партии и няма с кого да се коалира

Фрагментацията на френския парламент след изборите поставя пред труден избор президента, посочи пресаташето на Френския институт в България

11:44 | 22.06.22 г. 2
М. Конакчиева: Макрон унищожи основните партии и няма с кого да се коалира

Фрагментацията на френския парламент след изборите поставя президента Еманюел Макрон в трудна позиция, тъй като големите печеливши са крайнолевите на Жан-Люк Меланшон и партията на Марин льо Пен. Този коментар направи в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Мария Конакчиева, пресаташе на Френския институт в България.

По думите ú петгодишното му управление доведе до срив в двете основни партии на републиканците и социалистите и сега те не искат да се коалират с него, защото могат съвсем да изчезнат. 

„С тази шарена композиция на парламента много хора смятат, че републиканците ще са спасителната патерица за Макрон. Това обаче не е сигурно, тъй като той на практика разруши десницата – републиканците имаха 136 депутати в предния парламент, а сега само 61. Те заявиха, че няма да му помагат и разговора с тях ще бъде труден, защото ги е страх, че ако продължат да работят с Макрон ще изчезнат от хоризонта“, смята тя.

Според нея загубата на депутати за Макрон на тези избори е вследствие на социалното недоволство през последните пет години, което е довело до оживление сред другите партии. Мария Конакчиева припомни за протестите на „жълтите жилетки“, стачки на железниците, две години Covid мерки, които промениха състава на парламента.

По думите ѝ, разговорите между политическите сили вече са започнали, като Макрон е провел диалог с партията на Марин льо Пен, но пък Жан-Люк Меланшон засега отказва да го приеме. Самият Меланшон вече изпитва проблеми в коалицията си.

„Меланшон искаше цялата лява парламентарна група от 130 депутати да са заедно, но социалистите се възпротивиха и сега те и комунистическата партия имат отделни групи. С това на практика той става трета сила с едва 72 депутати“, отбеляза Конакчиева.

Приключи ли центризмът във Франция начело с Макрон за президент? Кои са големите конфликти във френското общество? Ще успее ли новият стар президент да проведе необходимите реформи? Ще стане ли изборът на председател на парламента и комисиите тест как ще управлява Макрон оттук нататък? Ще използва ли френският президент декрет 40.3 чрез който може да прокарва желанията си без гласуване от парламентарната асамблея? Как ще промени визията на политиката Макрон?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
и тоя е за костюм райе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още