IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Лесенски: Франция вероятно ще блокира преговорите с Албания и Северна Македония

Турция и ЕС скоро няма да се върнат на масата за преговори за присъединяване към блока, смята директорът на Програма „Европейски политики и гражданско участие“

19:00 | 15.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По предварителна информация Франция ще блокира процеса на започване на преговори с Албания и Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз (ЕС), заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Марин Лесенски, директор на Програма „Европейски политики и гражданско участие“ в институт "Отворено общество". 

Според него Холандия и Дания също са против започване на преговори с Албания. Много вероятно е нещата да останат такива, каквито са. Това ще е много лош сигнал за тези общества, а и за България, защото те са наши съседи, подчертава Лесенски.

Официалният мотив на Франция е, че трябва първо ЕС да се реформира, за да се справи с разширението и функционирането на повече държави членки в него. Северна Македония и Албания разбират, че трябва първо ЕС да си реши проблемите и тогава ще преговаря с тях, коментира експертът.

"ЕС никога не е бил предвиден да е нещо завършено и крайно, той е в постоянно развитие", допълва Лесенски.

"Истинската причина е негативният опит на ЕС от предишното разширяване, особено с България и Румъния и техните проблеми, които така и не се реформират", допълва той.

Според Марин Лесенски притеснението е, че докато няма консолидирани демокрации и върховенство на закона, не може да се върви напред с разширяването. Контрааргументът в случая е, че ако няма преговори за присъединяване, те ще имат и по-малка мотивация да се реформират.

"Френската позиция може и да бъде преборена, защото повечето страни са за разширяване, в т.ч. и България. България отпуши през 2018 г. перспективата от Солунския процес, която 15 години беше в застой", посочва той. "Логиката казва, че Западните Балкани трябва успешно да се присъединят към ЕС. Иначе границите на ЕС не могат точно да се дефинират географски. В тази връзка не може точно да се каже кое ще е последното разширение и къде свършва Европа", добавя Лесенски.

Той обаче е на мнение, че обстоятелствата показват, че например Турция, която е страна-кандидат, не може да се върне към преговори в обозримо бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още