IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Сентено: Новото правителство на Италия не бива да оспорва регулациите на ЕС

Италия трябва да продължи с нелеката задача да насърчава своя икономически растеж въпреки трудностите, смята председателят на еврогрупата

18:30 | 08.09.19 г.
<p>
	Марио Сентено. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Сентено. Снимка: Ройтерс

Новото италианско правителство не трябва да оспорва фискалните правила на Европейския съюз (ЕС), когато внася своя проектобюджет за 2020 г. в Брюксел през следващия месец, заяви ръководителят на финансовите министри на еврозоната Марио Сентено.

Нова коалиция, състояща се от антисистемното движение „5 звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия, постави по-експанзивен бюджет за 2020 г. в центъра на програмата си, за да се избегнат рисковете от рецесията.

Коалицията също така обеща да не застрашава публичните финанси, за да запази благоразположението на пазарите и да възстанови разклатените отношенията с Брюксел, засегнати от честите сблъсъци между ЕС и предишната изпълнителна власт, съставена от „5 звезди“ и партия „Лига“.

Италия трябва „да продължи с трудната задача за насърчаване на растежа с фискална политика, която е изправена пред ограниченията, пред които сме изправени всички“, заяви Сентено в интервю за Ройтерс късно в събота в кулоарите на бизнес форума на Ambrosetti.

Първото предизвикателство пред новата администрация ще бъде да намери 23 млрд. евро (25 млрд. долара) допълнителни средства, за да се избегне автоматично увеличение на данъка върху продажбите, предварително договорено с ЕС по отношение на спазването на правилата за дефицита.

Представителите на бизнеса, които се събраха на брега на езерото Комо на годишния форум, за да обсъдят заплахите пред световната икономика, също призоваха новото правителство да въведе допълнителни стимули за подпомагане на корпоративните инвестиции.

Сентено сподели, че съществуващите правила са достатъчно гъвкави и предупреди правителството да не използва бюджета до 2020 г. като претекст за насърчаване на промените.

„Това би могло да създаде затруднения на пазара по отношение на (по-високите) лихви, които италианското правителство ще трябва да понесе“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още