Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

М. Шефчович: Блокчейн технологията ще подобри системите за гласуване

С внедряването на блокчейн технологията в такива системи вече ще може да се реагира незабавно на кибер атаки

М. Шефчович: Блокчейн технологията ще подобри системите за гласуване

Еврокомисарят по енергетиката Марош Шефчович. Снимка: Ройтерс

Блокчейн технологията би могла да подобри значително и да направи по-сигурни системите за гласуване в цяла Европа. Това мнение изказа еврокомисарят по енергетиката и заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович по време на технологична конференция в Братислава.

„Блокчейн ще подобри защитата на системите за гласуване, съкращавайки възможностите за външна намеса и допускане на грешки“, отбеляза той. 

Още по темата

Неговият коментар се появява на фона на множеството критики, насочени към дигиталните системи за гласуване, които продължават да бъдат мишена на хакерски набези, съобщава Euractiv.

Според някои експерти традиционните системи за гласуване не разполагат със сериозна защита и лесно могат да станат жертва на кибер атаки.

Най-сериозният проблем в развитието и налагането на нови технологии при гласуването е, че те не са щателно изпробвани.

По-рано през годината, по време на световната конференция на хакерите в Лас Вегас, 11-годишно момче успява да проникне в имитация на сайта за гласуване на щата Флорида и да промени резултатите от вота за по-малко от 10 минути.

„Няма възможност за толкова бърза реакция в реално време“, смятат специалисти.

С внедряването на блокчейн технологията в такива системи вече ще може да се реагира незабавно на подобни атаки.

Блокчейн играе роля на отворен регистър с децентрализирано въвеждане на данни от много участници, който проследява всяка трансакция, която намира място при дадена криптовалута. Всяка една промяна в този регистър се отразява на всички участници.

В Европа разработването на многостранна блокчейн инфраструктура изостава от това в Китай и САЩ, но все пак се работи усилено за редукция на тяхното предимство.

На 10 април се проведено събитието Digital Day 2018 в Брюксел, където беше подписана декларацията за сформиране на Европейско блокчейн партньорство, с която Европейският съюз (ЕС) цели да създаде блокчейн инфраструктура, която да предоставя високостойностни, защитени, насочени към потребителите цифрови услуги в пределите на единния дигитален пазар.

Бруно Алвеш, политически съветник към ЕК, сподели на конференцията в Братислава, че блокчейн е технология, която може да изгради съвместно доверие при дигитални публични услуги. 

А по време на срещата на Европейския съвет през миналата седмица председателят Доналд Туск обяви общото споразумение за борба с нелегалните кибер активности.

„Предлагаме на министрите да работим върху изграждането на санкционна система, която да бъде насочена към кибер атаките“, заяви Туск.

„Подобна система ще помогне да защитим нашите граждани, нашите компании и институции от всякакъв вид кибер заплахи“, добави още той.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 17 юли