Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

МАЕ: Германия се нуждае от повече втечнен газ за енергийния си преход

Европа и САЩ са лидери по отношение на понижението на въглеродните емисии за 2019 г. в глобален план, посочват от агенцията

МАЕ: Германия се нуждае от повече втечнен газ за енергийния си преход

Снимка: Pixabay

Международната агенция по енергетиката (МАЕ) даде висока оценка на стремежа на Германия за увеличаване на дела на соларната и вятърната енергия, като в същото време призова страната да увеличи вноса на втечнен природен газ (LNG), за да успее да постигне целта си от 65% възобновяема енергия до 2030 г., съобщава Euractiv.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер, представител на Християндемократическия съюз (ХДС), получи похвала от директора на МАЕ Фатих Бирол, когато агенцията представи своя доклад за Германия в сряда (19 февруари).

Германия би могла да послужи като „пример за други страни“ в енергийния преход, каза Бирол в Берлин, докато представяше доклада на МАЕ, първия за Германия от 2013 г. насам

В речта си Бирол позиционира Германия в глобален контекст. Според доклада онези, които са се представили най-добре по отношение на свиването на количествата въглеродни емисии през миналата година, са били ЕС и САЩ.

В Европа Германия бележи „забележително намаление“ на емисиите с 8% в сравнение с предходната година, „най-големия спад от 50-те години на миналия век“, подчертава Бирол.

Според него германското енергийно потребление остава стабилно през последните няколко години, докато икономическото производство нараства с 12%, тренд, който вероятно се дължи на подобренията при енергийната ефективност. 

Още по темата

„Това показва, че намаляването на енергията може да се извърши и в напреднали икономически области“, добави Бирол.

Въпреки това Германия все пак пропуска своите цели за намаляване на емисиите за 2020 г. Според мозъчния тръст Agora Energiewende Германия е ограничила количествата въглероден диоксид с около 35% в края на миналата година в сравнение с 1990 г. Това е под целта на страната за редуциране с 40%.

Разширяване на мрежата - „приоритет номер едно“

МАЕ оценява ръста на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в Германия като "много добър", като се има предвид, че сега техният дял представлява 38% от германското потребление на електроенергия.

Това означава, че целта от 35% за 2020 г. вече е надвишена, посочи от своя страна Алтмайер. Освен това се очакват нови рекордни стойности за разрастването на зелената електроенергия, чиято цена се очаква да намалее още през следващите няколко години.

В своя пакет за защита на климата, представен през септември, германското правителство се съгласи да въведе национална схема за търговия с емисии за отопление с петрол, природен газ, дизел и бензин от 2021 г. Част от приходите ще бъдат използвани за намаляване на таксата в рамките на Закона за възобновяема енергия.

Въпреки че използването на ВЕИ нараства, германската вятърна индустрия - и по-специално оншорните мощности, се намира в дълбока криза.

Субсидиите, предоставяни чрез закона за ВЕИ, от които се възползват много оператори на вятърни турбини, ще изтекат тази година на фона на недостига на нови одобрения на проекти и бариерите пред изграждането на нови електропроводи. В този контекст разширяването на мрежата се е превърнало в „приоритет номер едно“, подчерта Бирол.

Засилване на производството на водород

Според директора на МАЕ са необходими и допълнителни усилия за декарбонизиране на транспортния и строителния сектор. Германия трябва да създаде силни стимули за електрическата мобилност и обществения транспорт. А отоплителният сектор продължава да се базира основно на изкопаеми горива, като 25% от домовете все още работят на отоплителни системи с петрол, а 44% разчитат на природен газ.

По думите на Бирол водородът ще играе незаменима роля за декарбонизиране на двата сектора.

„Основният проблем със зеления водород досега беше цената. Тя може да бъде намалена само чрез значително увеличаване на капацитета за електролиза “, добави Бирол.

Той се надява, че германското правителство скоро ще постигне съгласие и ще приложи стратегията за водород, представена от Алтмайер на 1 февруари.

Германия планира изграждането на три терминала за втечнен природен газ (LNG)

Но засега използването на водород в индустриален мащаб остава в начален стадий.

Природният газ е „временното най-добро решение“ за преодоляване на пропастта, оставена от постепенното прекратяване на дейността на въглищата и ядрената енергия, които заедно представляват около 40% от производството на електроенергия в Германия, съобщи Бирол.

Според МАЕ LNG е най-добрият вариант. До 2040 г. до 60% от природния газ, търгуван в световен мащаб, може да бъде разпределен под формата на LNG, изчислява агенцията.

Коалиционното германско правителство се ангажира да развива инфраструктурата за LNG. В момента в Европа има 28 терминала за втечнен газ, а Германия планира да изгради първите си три съоръжения.

Според МАЕ страната трябва спешно да диверсифицира доставките си на газ. В момента Германия получава около половината от природния си газ от Русия, а останалата част идва от Норвегия (31%) и Холандия (22%).

Но с прогнозираното спиране на холандското производство до 2030 г. Германия планира да увеличи вноса на газ от Русия, като газопроводът „Северен поток 2“ ще доставя газ директно от Русия. Срещу този проект се обявиха Полша и американската администрация, като вторите заплашват със санкции западните компании, участващи в изграждането му.

„Но Русия е само един от вариантите. Искаме да избегнем монополите “, каза Алтмайер в сряда.

От своя страна Бирол се опита да остане неутрален в спора, като заяви, че германското правителство решава за това, откъде да черпи газ.

Поради сегашното изобилие на газ на пазара и съответните ниски цени наистина е настъпил моментът за сключване на нови договори за доставка, подчерта той.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
1
 
9
Императорът до: Стоян Петров
преди 1 година
Тия мантри ги слушаме от много време. По-долу попитах: защо ВЕИ не се откажат от субсидиите и да изместят класическите енергийни източници по метода на свободната конкуренция?
0
 
1
 
8
Императорът до: zelka007
преди 1 година
А ти кога ще разбереш, че перки, черни плочки и вода произвеждат 15% от световната енергия? Водната вече е почти изчерпана като потенциал (междувременно съсипаха природата с нацвъканите навред микро-ВЕЦ), другите също си имат предел, отделно опасността от ветрогенераторите, променящи климата по-опасно от т.нар. "затопляне", макар и локално. Към ВЕИ слагат и "биогазът" и разни други "био" работи, в които няма нищо екологическо, тях изобщо не ги броим. Тоест - за да съхраняваш енергия под формата на водород, трябва ти СВРЪХПРОИЗВОДСТВО, поне през част от времето - айде да видим как от 15% сега, ще стигнеш до свръхпроизводство дори не след 30, а след 300 години? Ще покриеш цялата планета с черни плочки ли? А къде ще отглеждаме храната си? Или предлагаш да изсечем горите, за да натуряме на тяхно място перки и плочки?И всичко това на фонът на непрекъснатият РЪСТ в световното потребление на енергия?Делът на ВЕИ в световната енергетика - на базата на сегашните технологии, няма как да надхвърли 25%, максимум 30%, ако ще климатическите психопати да си съдерат здниците. Това е очевидно за всеки, който мисли.
3
 
11
 
7
преди 1 година
Германия се нуждае от ГАЗ - втечнен или не - се това за процеса. Разликата е в цената. Не-втечненият е по-евтин и доставката му е по-сигурна. Тва е! Останалото е политика и вербална еквилибристика! Ако Газпром беше собственост на Шеврон или Ексън Мобайл и в Русия на власт беше Навални, немаше да се коментира от втечнен или невтечнен газ има нужда Германия... :) :lol:
1
 
9
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Като изключим лозунга "молекули на свободата", не разбирам защо точно от втечнен газ ? На тръбния какво му е ? Нали уж за пазар говорим ?
5
 
7
 
5
Стоян Петров до: Императорът
преди 1 година
Няма профилна снимка
През сапа ми е за фотоволтаиците и въглищата. Когато обаче процесите са детерминирани свише, глупаво е да се правиш на компетентен. Ето че слънчевата електроенергия е по-евтина от въглищната : "За последние три месяца стоимость солнечной энергии в Индии упала на 25%. В некоторых случаях один кВт*ч обходится дешевле, чем один кВт*ч, производимый индийскими угольными ТЭС. "

Още от Европа
АЦБ иска по-строги правила за контрола върху банките заради Greensil