IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Maersk изпрати 2015 г. със срив на печалбата от 84%

И двете подразделения на компанията за превоз понасят удари заради цената на петрола и мудната световна търговия

11:11 | 10.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Собственикът на най-голямата линия за морски контейнерни превози в света A.P. Moeller-Maersk отчете срив на печалбата от 84% през 2015 г., след като петролното ѝ подразделение понася удари от по-ниските енергийни цени, а товарното ѝ подразделение е притиснато между мудния ръст на търговията и свръхкапацитета, съобщава Bloomberg.

Maersk обяви, че нетната печалба е достигнала 791 млн. долара миналата година спрямо 5,02 млрд. долара през 2014 г. Резултатите са в пъти по-малки от средната оценка от 3,7 млрд. долара на 16 анализатори, анкетирани от Bloomberg. Резултатът включва отписване от стойността на петролни активи на Maersk в размер на 2,6 млрд. долара, съобщи базираната в Копенхаген компания.

„Предвид нашите очаквания, че цените на петрола ще останат ниски за по-дълъг период, отписахме стойността на няколко актива на Maersk Oil”, заяви главният изпълнителен директор Нилс Смедегаард Андерсен. „Ще продължим да укрепваме позицията на групата чрез силно оперативно представяне и инвестиции в растежа“.

През октомври Maersk стартира програма за намаляване на разходи за двете си най-големи подразделения, за да намери решение на описваното от анализаторите като перфектна буря за конгломерата, който исторически намира подкрепа от положителни условия на пазара поне за едно от двете си подразделения.

Maersk в сряда съобщи още, че основната печалба за 2016 г. ще бъде „значително под“ миналогодишната от 3,1 млрд. долара.

Печалбата на подразделението Maersk Line също ще бъде „значително под“ нивото от 2015 г. в размер на 1,3 млрд. долара. Maersk Oil ще отчете загуба тази година, заяви компанията. Подразделението в момента постига рентабилност, когато цените са в диапазона между 45 долара и 55 долара за барел, коментира още компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още