IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Maersk понижи годишните си прогнози заради по-слабо търсене

Компанията предвижда базовата печалба да се понижи до 3,4 млрд. долара

11:59 | 23.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Собственикът на най-голямата линия за морски контейнерни превози в света A.P. Moeller-Maersk намали прогнозата си за базовата печалба за 2015 г., позовавайки се на по-слабото световно търсене на контейнерни превози, съобщава Bloomberg.

Компанията предвижда базова печалба от около 3,4 млрд. долара спрямо предишната прогноза за 4 млрд. долара, сочи отчет към фондовата борса в петък.

„Пазарът на контейнерни превози конкретно се е влошил отвъд очакванията на групата, особено през последната част на третото тримесечие и през октомври“, казва компанията. „Сегашните очаквания на групата са пазарът да не се възстанови през 2015 г. Предприети са съответните действия за коригиране на мрежата Maersk Line”.

Акциите на компанията отвориха със спад от над 7% в Копенхаген и достигнаха най-ниското си ниво от септември 2013 г. Предупреждението за печалбата не е изненадващо, но е по-голямо от очакваното, пише старшият акционерен специалист Джеспер Бамбергер от Nordea.

Тарифите за превоз с контейнери спадат на фона на опасенията за забавянето на китайския икономически растеж. Bloomberg Intelligence заяви в петък, че World Container Index е достигнал рекордно ниски нива за трета поредна седмица, като две от осемте търговски линии в индекса са на рекордни ниски равнища.

Средните разходи на транспонтиран контейнер на Maersk Line са с 19% по-ниски през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, казва компанията. Освен това линията за превози е транспортирала по-малко контейнери от очакваното, като превозите са нараснали само с 1,1%.

Maersk заяви, че никое от останалите подразделения, които включват дивизия за добив на петрол и оператор на пристанище, не променят годишните си прогнози. Предварителната нетна печалба за третото тримесечие на групата ще възлиза на 778 млн. долара, а базовата на – 662 млн. долара.

Maersk Line обяви през миналата седмица, че ще намали капацитета на линията от Азия до Европа, за да се справи с намаляващото търсене и по-ниските тарифи. Освен това компанията сигнализира, че предвижда повишаване на тарифите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още