IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Гоув: Британският народ може да промени финалната сделка за Brexit

Според британския министър на околната среда това може да се случи на следващите парламентарни избори в страната

11:40 | 09.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Избирателите може да използват следващите парламентарни избори, за да дадат мнението си за финалната сделка за Brexit, заяви британският министър на околната среда Майкъл Гоув.

Министърът похвали „упоритостта и уменията“ на министър-председателя Тереза Мей при сключването на сделка по Brexit в последната минута, за да приключи първия етап от преговорите в петък, предава ВВС.

За вестник Daily Telegraph обаче той заяви, че ако британският народ „не харесва споразумението“, те могат да го променят.

Според информацията кабинетът ще се срещне на 19 декември, за да обсъди следващите стъпки по Brexit. Срещата е само два дни преди двуседмичната Коледна ваканция на парламента.

Гоув, който е един от твърдите защитници на Brexit в кабинета, заяви, че първичното споразумение между двете страни е „подготвило пътя към втора фаза“ на преговорите, през която ще бъдат обсъдени бъдещите търговски отношения.

Той обаче казва, че „нищо не е договорено, докато всичко не бъде договорено“ в края на процеса, а британският народ ще бъде може да реши в коя посока да поеме правителството, ако хората не са доволни от постигнатото.

„До следващите избори европейското право и всеки нов договор с ЕС ще спре да има върховенство или пряк ефект в британското право“, казва Гоув.

Следващите парламентарни избори в страната по план трябва да се проведат през 2022 г., три години, след като Великобритания напусне ЕС.

Те обаче може да се случат и по-скоро, ако министър-председателят свика такива и депутатите са съгласни с това или ако правителството се срине.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още