IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макар и намаляваща имиграцията продължава да разделя страните членки на ЕС

През последните три години броят на новопристигналите имигранти в съюза е спаднал с над 50%

12:46 | 18.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Притокът на имигранти към Италия почти спря, новите молби за убежище в страни членки на ЕС са намалели с над 50% за три години, а в края на 2018 г. в приемателните центрове в Унгария имаше само трима бежанци, пише Ройтерс.

На пръв поглед мигрантската криза в Европа изглежда е приключила, но вторичните трусове на континента продължават преди изборите за Европейски парламент този месец, а националистически настроени политици опитват да извлекат полза от вълненията в последно време.

„Най-важното е да бъдат избрани лидери, които се противопоставят на имиграцията, така че Европа да бъде в позиция да се защитава“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Румъния миналата седмица.

Опонентите обвиняват крайнодесните и популистки партии, че преувеличават прекомерно проблема, но той продължава да предизвиква отзвук. Институтът YouGov публикува в понеделник допитване, според което в момента имиграцията е основното притеснение на избирателите, следвана от климатичните промени.

Допитването, проведено в осем страни членки, установи, че само 3% от анкетираните смятат, че „всичко е наред“ на миграционния фронт. Само 14 на сто са на мнение, че ЕС се е справил добре с овладяването на извънредната ситуация.

Подкрепата за антиимигрантските партии, които преди време бяха в периферията на европейската политика, нарасна през 2015 г., когато над един милион бежанци и имигранти напуснаха Близкия изток и Африка в търсене на по-сигурен и по-добър живот в Европа.

Притокът изненада правителствата на страните членки на ЕС, като подложи на натиск социалните служби и службите за сигурност и разкри неспособността на Брюксел да намери начин за споделяне на бремето на имиграцията на фона на силно противоположните национални интереси.

Може би не изненадващо се очаква националистическите и евроскептичните партии да постигнат най-добрия си резултат на изборите за Европейски парламент от 23 до 26 май, което ще ги постави в силна позиция да определят политиката на блока от 28 страни в идните пет години.

Загуба на инерция

Общо около 4,57 млн. души са поискали убежище в ЕС след последните избори за Европейски парламент през 2014 г. Това е тройно увеличение спрямо предходния петгодишен период, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Но броят им намалява.

Благодарение отчасти на много по-засиления контрол, често задействан от новодошли на власт антиимигрантски партии като "Лига" в Италия, броят на новодошлите имигранти в Европа се понижи до под 150 хил. души миналата година, показват данни на ООН. Очаква се те да намалеят още повече през 2019 г.

Под ръководството на вицепремиера Матео Салвини "Лига" е напът да се превърне в най-голямата партия в Италия на изборите през май, сочат обществени допитвания. Според прогнозите партията ще спечели около 30% от гласовете на избирателите спрямо 6% на изборите за Европейски парламент през 2014 г. и 17% на парламентарните избори в Италия миналата година.

След като встъпи в длъжност миналия юни, Салвини на практика затвори пристанищата за спасените мигранти в Средиземно море, като помогна за намаляването на новопристигналите имигранти в страната до около 1100 от началото на 2019 г. Това е спад с около 90% спрямо 2018 г. и с 98% спрямо същия период през 2017 г.

Последните допитвания показват, че инерцията за "Лига" може би се забавя, а вниманието към имиграцията започва да отслабва, поне в Италия, където притесненията за икономиката и корупцията излизат на преден план.

„Салвини се надява, че имиграцията ще остане централна тема, защото тя генерира най-голяма подкрепа за него“, казва Лоренцо Преглиаско, политически анализатор в компанията YouTrend.

„Но за него е трудно да каже: намалихме броя на новопристигащите мигранти с 98% и след това да продължава да твърди, че имиграцията е заплаха. Това създава проблем за него“, допълва Преглиаско пред Ройтерс.

За да задържат имиграцията в центъра на вниманието, "Лига" и политическите й съюзници в Европа побързаха да определят новопристигащите имигранти за заплаха за сигурността, като посочиха кървавите джихадистки атентати през последните пет години, включително нападенията в Париж, Брюксел, Берлин, Лондон и Барселона.

Допитване на Европейския съвет за външна политика показа, че във всяка страна има ясно мнозинство за по-добра защита на границите на Европа, а европейците смятат ислямисткия радикализъм за най-голямата заплаха пред континента.

„Има пълзяща ислямизация, промяна на населението или разселване на населението“, смята Хайнц-Кристиан Щрахе, ръководител на крайнодясната Австрийска партия на свободата, която е по-малък партньор в управляващата коалиция.

Игра със страховете

Традиционните партии обвиняват популистите, че разчитат на първичните емоции на хората и твърдят, че те не са заинтересовани от намирането на обхватно решение на бежанския въпрос, което може да включва квоти за преразпределяне на новопристигналите бежанци в блока и по-добра интеграция на имигрантите в европейското общество.

„Опасността, която виждам, е, че някои политици в Европа имат причина да поддържат жив този проблем“, казва кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на ЕК Манфред Вебер пред Ройтерс.

Германия прие над един милион души, търсещи убежище, през 2015 г. Решението беше приветствано от правозащитни групи, но също така засили подкрепата за антиимигрантската крайнодясна партия Алтернатива за Германия (АзГ).

Възползвайки се от недоволството на част от избирателите, АзГ влезе в националния парламент за първи път през 2017 г. и е единствената германска партия, която поставя акцент върху имиграцията в предизборната кампания за евровота.

„Бежанците носят престъпност в нашите градове“, прокламира АзГ в листовки преди изборите. Това твърдение беше отхвърлено от опонентите й.

Традиционните германски партии са съсредоточени върху други въпроси и се надяват, че имиграцията ще отпадне от основните теми. Сходно е положението във Франция, където партията на президента Еманюел Макрон определи имиграцията като едва петия си приоритет, поставяйки на първо място околната среда.

Хералд Кнаус, председател на базирания в Берлин институт „Инициатива за европейска стабилност“, смята, че пренебрегвайки въпроса, умерените партии ще позволят на екстремистките си опоненти да определят рамката на дебата и да позволят на антиимигрантското говорене да вземе връх.

“Това, което липсва, на традиционните партии е последователно, убедително послание, че могат да контролират новопристигащите имигранти, без да нарушават човешките права“, смята Кнаус.

„Мнозинството от хората искат контрол на имиграцията, но те също така изпитват съчувствие към бежанците. При сегашното положение тези избиратели няма кого да подкрепят (на тези избори)“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още