Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Макрон иска да направи Франция лидер в зелената енергия с план за 30 млрд. евро

До 2030 г. страната трябва да произведе нисковъглероден самолет, малък модулен реактор и да разполага с два мегазавода за производство на зелен водород

Макрон иска да направи Франция лидер в зелената енергия с план за 30 млрд. евро

Снимка: Bloomberg LP

Франция иска да бъде лидер в производството на зелен водород до 2030 г. и в изграждането на нови по-малки реактори в рамките на инвестиционен план за 30 млрд. евро, целящ да създаде шампиони в индустрията и иновациите, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Шест месеца преди президентските избори Макрон заяви, че пътната карта, наречена „Франция 2030“ ще гарантира масова декарбонизация на френската индустрия и ще доближи страната до иновациите и производството в ключови области – от автомобилите до биомедицината и енергетиката.

Очертавайки някои от целите в плана, Макрон заяви, че до 2030 г. Франция ще произведе нисковъглероден самолет, малък модулен реактор и ще разполага с два мегазавода за производство на зелен водород. Тя също така ще произвежда голям брой електромобили.

„Трябва да водим битката за иновации и индустриализация едновременно. Нуждаем се от страна, която произвежда повече“, заяви Макрон пред група предприемачи.

Френският президент заяви, че планът ще даде ключова роля на малки, гъвкави стартъпи в изграждането на индустриалното бъдеще на Франция наред с добре установени гиганти.

Още по темата
Посочвайки недостига на маски в началото на пандемията, Макрон заяви, че кризата е показала реалната уязвимост на всички, от една страна, и колко важно е доближаването до страната на иновациите и индустриалното производство, от друга.

„Трябва да възстановим рамката за производствена независимост на Франция и Европа“, каза Макрон и допълни, че иновациите ще бъдат от ключово значение на фона на глобалната конкуренция за лидерство и достъп до суровини. „Победителят взема всичко“, допълни той.

Други цели до 2030 г. включват инвестирането в полупроводници и засилването на иновациите във френския здравен сектор, включително биомедицината.

Френският вестник Le Figaro обобщава десетте цели, обявени от френския президент.

1 млрд. евро за ядрена енергия

В момент, когато ядрената енергия се превръща в ключов въпрос за президентските избори през 2022 г., Макрон се обяви явно в подкрепа на атома. „200 хил. французи и французойки работят в ядрената енергетика, това е шанс“, заяви той. „Трябва да инвестираме отново, за да бъдем на предна линия в иновациите в сектора“, допълни той, посочвайки най-вече развитието на малки реактори. Френската енергийна компания EDF трябва да пусне на пазара собствен модел до 2030 г.

Макрон иска също развитието на „технологии за намаляване на отпадъците“. „Готови сме да инвестираме в тази област 1 млрд. евро до 2030 г., за да ускорим напредъка. Имаме абсолютна необходимост от тази технология, която подобрява безопасността, намалява разходите и отпадъците“, допълни френският президент.

Франция – лидер в производството на зелен водород през 2030 г.

Това е едно от големите предизвикателства в плана „Франция 2030“ – възползвайки се от научните изследвания, съществуващите стартъпи, индустриалните гиганти като Air Liquide и значителното декарбонизирано производство на електроенергия благодарение на ядрената енергия, Франция трябва „да стане лидер в зеления водород до 2030“, обяви Макрон.

„Това е един от секторите, в които можем да бъдем лидери“, подчерта той и призова за масово инвестиране в тази област. По-конкретно до 2030 г. Франция „трябва да има на територията си поне два гигазавода за електролизери и да произвежда масово водород и цялата необходима технология за използването му“, каза френският президент.

Ускоряване на декарбонизирането на индустрията

Едно от предизвикателствата в екологичния преход ще бъде намаляването на въглеродните емисии в индустрията. „Между 2015 и 2035 г. трябва да намалим с 35% въглеродните емисии в сектора. Това е революция“, каза Макрон.

„Трябва да ускорим декарбонизацията. Това е изключително скъпо за всички индустриални обекти, защото трябва да заделим стотици хиляди евро за всеки завод“, уточни френският президент и допълни, че общо първите три цели, които засягат намаляването на емисиите и финансирането на енергийния микс, ще струват около 8 млрд. евро.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
0
 
0
 
15
Valentin13 до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
борсата не казва това, трябва да отрезнееш преди да пишеш, че изглеждаш неедекватен.
0
 
1
 
14
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Таварищи, свиквайте с идеята, че въглищата и петрола си заминават. За доброто на човечеството. И сегашната ситуация с цените на изкопаемите горива се случи навреме, че да разбере цял свят за спешната нужда от бърза трансформация и истински програми, като инсталиране на слънчеви панели на покривите, например.
2
 
0
 
13
Valentin13 до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
науката каза - горенето е процес на окисляване, при което се отделя топлина
0
 
2
 
12
khao до: Valentin13
преди 1 месец
Няма профилна снимка
старшинка... познанията ти по химия са на нивото на селския овчар, хахага
1
 
3
 
11
zelka007 до: Valentin13
преди 1 месец
първо прочети що е то горене , после виж може ли да гори чистият силиций - поне с основните неща в теоретичната идея на горенето на метал ... :))) ... за практичната част мисля , че си много далече как се постигат такива температури и в каква среда трябва да бъде всичко за да се получи горене на силиций ... нещо като да запалиш диамант ... :))) ... не че не е възможно ... пиши там за путин и русия и оръжия , по те бива ... :)))

Още от Европа
Гръцкият премиер с първа визита до Москва в опит да договори евтин газ