IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон нареди трета национална блокада във Франция заради коронавируса

Гърция разхлабва част от ограничителните мерки

23:16 | 31.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Френският президент Еманюел Макрон нареди трета национална блокада във Франция и заяви, че училищата ще затворят за три седмици в опит за овладяване на третата вълна от заразени с COVID-19, която застрашава да претовари болниците, предава Ройтерс.

В момент, когато смъртните случаи доближават 100 хил., интензивните отделения в най-тежко пострадалите области са на предела си, а разпространението на ваксините е по-бавно от планираното, Макрон беше принуден да се откаже от целта си да остави страната отворена, за да защити икономиката.

„Ще изгубим контрол, ако не предприемем действия сега“, каза френският президент в телевизионно обръщение към нацията.

Изявлението му означава, че ограниченията за придвижването, които са в сила повече от седмица в Париж и някои северни и южни области, сега ще важат за цялата страна поне за един месец, считано от събота.

Въз основа на обещанието си да запази образованието от пандемията Макрон заяви, че училищата ще затворят за три седмици след този уикенд.

Френският президент се стремеше да избегне голяма блокада от началото на  годината, тъй като смяташе, че ако успее да изведе Франция от пандемията, без да заключва страната отново, ще даде на икономиката шанс да се възстанови от миналогодишния срив.

Но вариантите му намаляха, тъй като по-заразни щамове на коронавируса връхлетяха Франция и голяма част от Европа.

След този уикенд учениците ще се обучават от разстояние за една седмица, след което всички училища ще излязат в двуседмична ваканция. След това децата в детските градини и учениците в основните училища ще се завърнат в клас, а учениците в средните и големите класове ще продължат да се обучават от разстояние още една седмица.

„Това е най-доброто решение за забавяне на разпространението на вируса“, каза Макрон и добави, че Франция е успяла да запази училищата си отворени за по-дълго време по време на пандемията от много съседни страни.

Дневният брой на новозаразените във Франция се удвои от февруари насам до близо 40 хил. Броят на пациентите с COVID-19 в интензивни отделения надмина 5 хил. души, което е повече от връхната точка по време на шестседмичната блокада в края на миналата година.

Легловият капацитет в интензивните отделения ще бъде увеличен с 10 хил., съобщи Макрон.

Новите ограничения може да забавят темпа на възстановяване на втората по големина икономика в еврозоната от миналогодишния срив.

Макрон заяви, че разпространението на ваксините трябва да бъде ускорено. То набира скорост едва сега, три месеца след началото на кампанията, като само 12% от населението е имунизирано.

Гърция, от своя страна, ще смекчи някои от ограниченията на блокадата заради COVID-19, за да намали умората на хората от продължителните ограничения, като позволи на малки магазини да отворят отново врати, съобщиха властите на фона на продължаващия ръст на заразените с коронавирус.

„Съзнаваме психологическата умора, но пандемията продължава да показва зъбите си и не позволява по-голямо разхлабване на мерките, а само малки глътки свобода“, заяви заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас.

Считано от 5 април малките магазини ще отворят отново врати, като клиентите ще трябва да си записват часове за посещение и да се съобразяват с тричасов лимит за пазаруване.

Търговците на дребно не могат да позволяват повече от един клиент на 25 кв. м в магазините си. Мярката изключва търговските центрове и универсалните магазини, които ще останат затворени.

Правителството смекчи и ограничения за движението на хората извън общината им. Считано от събота те ще могат да шофират отвъд границите на общината си, за да спортуват или да подишат чист въздух.

„Вариантите на вируса са по-заразни от преди. Преживяваме огромен натиск върху болничната ни система, особено в района на Атина“, заяви здравният министър Василис Кикилиас.

В сряда Гърция отчете 3616 нови случая на COVID-19 и 76 починали, с което общият брой на заразените достигна 263 689 души, а починалите – 8093.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още