IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон представи план за намаляване на обществените разходи

В реч от Елисейския дворец президентът направи преглед на свършеното от него за първата си година като държавен глава

18:58 | 09.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон събра двете камари на френския парламент във Версайския дворец край Париж, за да произнесе пред тях реч, в която прави преглед на свършеното от него за първата си година като държавен глава, предадоха световните агенции.

Пред парламентаристите той представя и бъдещите си намерения. Някои от депутатите обаче бойкотираха словото на Макрон, тъй като според тях това е проява, присъща на монарх.

Пред народните представители Макрон обяви, че в скоро време ще има план за намаляване на обществените разходи. Той каза, че неговото правителство ще представи в идните седмици нови решения, позволяващи да се спазят ангажиментите за намаляване на тези разходи. Макрон обеща, че решенията в тази насока ще са „силни и храбри“.

„Не може да има намаляване на фискалната тежест или развитие на инвестициите без забавяне на непрестанното увеличение на нашите разходи“, каза Макрон. Той припомни, че всеки иска да има намаляване на данъците, но никой не иска да поема отговорност, когато се вземат решения в тази насока.
Макрон каза, че намаляването на обществените средства „се придружава от реорганизация на държавата чрез засилване на нейното присъствие в териториите, чрез по-голяма гъвкавост при управлението“. Той каза, че до края на годината премиерът Едуар Филип ще представи всички решения за необходимата трансформация в тази насока.

Франция в края на юни официално излезе от процедурата за прекомерен дефицит, започната срещу нея от Европейската комисия през 2009 г. След 2,6 процента от БВП през 2017 г., френският дефицит ще достигне 2,3 процента през настоящата година и 2,8 процента през 2019 г., смята комисията в своите прогнози. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още