IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон се отказва от президентската си пенсия

Президентът на Франция призова стачкуващите срещу пенсионната реформа към прекъсване на стачката по Коледа

11:32 | 22.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон се отказа предварително от пенсията, която ще има правото да получава след края на мандата си като държавен глава, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Освен това Макрон се отказа и от пожизненото си място в Конституционния съвет, което също му е гарантирано като държавен глава. Бившите президенти са доживотни членове, за което получават по 13 500 евро на месец. 

Френското президентство съобщи новината вчера на фона на протестно движение срещу планираната от правителството на Макрон пенсионна реформа. Според президентството обаче целта на държавния глава не е да прави демонстрация.
Пенсията на държавния глава възлиза бруто на 6220 евро на месец. Според закон от 1955 г. държавният глава получава тези средства независимо от възрастта си, продължителността на мандата си или други приходи.

Докато Елисейският дворец съобщи новината, Макрон призова от Кот д'Ивоар към прекъсване на стачката по Коледа, допълва БНР. "Стачките са оправдани, те са защитени конституционно, но в някои моменти трябва да се направи пауза, за да се зачетат семействата", каза той.

В първия ден от коледната ваканция французи и туристи са в плен на липсващия жп транспорт. Днес се движат едва 30% от експресните влакове и половината от високоскоростните. Пътници се оплакват от хаос с информацията и връщането на билетите, други се насочват към поскъпналия автобусен превоз, а зимните курорти са заплашени от липса на туристи. 

Повечето транспортни профсъюзи призоваха стачките да продължат по време на празниците, тъй като преговорите между премиера и синдикалните лидери не успяха да стигнат до споразумение тази седмица.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още