IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон ще държи реч по повод исканията на „жълтите жилетки“

Обръщението към протестиращите беше подготвено още преди седмица, но пожарът в Нотр Дам отложи речта

14:08 | 25.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският държавен глава Еманюел Макрон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският държавен глава Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон ще разкрие днес дългоочаквания си план, насочен към уталожване на 5-месечните протести на "жълтите жилетки", които хвърлиха сянка върху управлението му, предаде Асошиейтед прес. 

Държавният глава ще произнесе реч в Елисейския дворец, въз основа на 3-месечния национален дебат, който имаше за цел да отговори на недоволството на демонстрантите чрез срещи в кметства и събиране на оплаквания по интернет.

Investor припомня, че въпросната реч беше подготвена още преди седмица, но трагедията с катедралата Нотр Дам отложи обръщението към протестиращите.

Очаква се Макрон да отговори на безпокойствата, свързани с намаляването на покупателната способност, посредством намаляването на данъците за домакинствата с ниски доходи и мерки за повишаване на пенсиите и за подпомагане на самотни родители.

Той може освен това да улесни инициирането на местни референдуми от обикновените хора.

Протестиращите смятат, че центристът Макрон отдава предпочитание на богатите, и настояват за по-голямо равенство в доходите.

В събота движението на „жълтите жилетки“ отново разтърси улиците на Париж. Парижката полиция използва сълзотворен газ и арестува представители на протестиращите, след като “жълтите жилетки” подеха нови демонстрации въпреки помрачените настроения около пожара, които обхвана Нотр Дам.

Въпреки прогнозите, че трагедията с катедралата ще потуши малко страстите, това не се случи, а представители на “жълтите жилетки” заявиха, че случилото се няма да ги отклони от целта им за промяна в политиките на държавния глава.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още