IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон срещу Салвини: Двама лидери в надпревара за бъдещето на ЕС

За да може ЕП да избере председател на Европейската комисия и най-вече да прокарва законодателство, трябва да се изковат нови неудобни съюзи

18:15 | 28.05.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Проевропейският френски президент Еманюел Макрон и лидерът на евроскептичното, крайнодясно движение в Италия Матео Салвини сега са в надпревара за ролята на главен политически фактор на континента, след като изборите за Европейски парламент подкопаха позициите на традиционния политически център.

Четиридневните избори във всички 28 страни членки на Европейския съюз (ЕС), които приключиха в неделя, сложиха край на господството на основните десноцентристки и левоцентристки партии в ЕП и направиха от антиевропейските сили вдясно и Зелените вляво сили, с които те трябва да се съобразяват.

Избирателната активност бе най-високата от 20 години, като гласоподавателите отхвърлиха традиционните политически сили във Франция, Германия, Великобритания и Италия.

Резултатите могат да направят задачата за управление на Европа още по-сложна, като поставят ЕП в безизходица по ключови въпроси, чието решаване предстои, включително имиграцията, важното търговско споразумение със САЩ, глобалното затопляне, регулациите на високотехнологичните производства и, разбира си, Брекзит.

Изходът от евроизборите вече предизвика борба за власт. 

Във Франция партията на президента Еманюел Макрон загуби с малка разлика от крайната десница, водена от Марин Льо Пен. Макрон, чиято си осигури 21 места спрямо 22 за Националния сбор на Льо Пен, прекара вчерашния ден в трескаво търсене на съюзници в навечерието на днешната среща на върха на ЕС в Брюксел, като се надява да състави устойчива проевропейска коалиция.

В Италия дясната партия "Лига" на Матео Салвини получи една трета от гласовете и предстои да стане една от най-големите партии в ЕП с 28 места в 751-местния законодателен орган. Амбициите на Салвини обаче се простират още по-надалеч.

До обед той вече бе разговарял с Льо Пен, унгарския твърдолинеен антиимигрантски премиер Виктор Орбан и лидера на Партията на Брекзит Найджъл Фараж и се зарече собственоръчно да създаде нещо, което чисто терминологично звучи като противоречие - международна група на националистите.

"Искаме да сме група с най-малко 100 членове и имаме амбиции да сме почти 150, ако всеки успее да преодолее своята подозрителност, симпатии и антипатии. Да създадем алтернатива, където всеки да има думата. Това няма да стане, ако всички си вирнат носовете", каза Салвини.

Десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и левоцентристкият Прогресивен алианс на социалистите и демократите (ПАСД) господстваха в ЕП с общото си мнозинство от първите преки избори през 1979 г. Според частичните резултати ЕНП е на път да си осигури 180 места, в сравнение с 217 преди пет години. Предвижда се социалистите да получат 145 - по-малко то 187-те места на предишните евроизбори.

Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Наитина е интересно къде живее АББА -та и какви места посещава, че постоянно вижда геюви.Друго интересно при него е, че твърдо против мюсулмани и халифати, но ако има статия за мюсулмански държави където исляма е закон, като Сирия,Либия,Иран и други винаги ги защитава и говори как лошите християни нападали исламските водачи като Садам,Кадафи,Асад и чалмосания и иранец.Друго интересно е че неговия идол,човека от снимката му-Путин, отвори най голямата джамия в Европа,в Москва, тържествено със ислямския султан Ердоган.АББА-е объркано момче, но ще намери себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Спи спокойно, всичко си ми е ОК.1. Няма вече независима преса. Има престутуция.2. Бъдещето на ЕС е ЕвроГейскиХалифат. Скоро дори и слепите ще го видят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
АВВА , не че ти се мешам в личния живот човек , ама постоянно да плямпаш за "престутутки" и "геюви на парад" , особено за второто , говори за някакви силни чувства в теб , нещо което подтискаш постоянно , тормози те душевно ... и те кара непрестанно да пишеш по форумите за това ... значи , като стане дума за някаква мъжка работа , винаги намесваш еднополовите сексуални отношения ... говорил ли си с психолог , да ти помогне да откриеш твоето второ аз , да преодолееш тази твоя неосъзната природа ... тук , във форума ще те приемем такъв какъвто си , тук не е рассия да ги затварят и бият , тук в европа не съдим хората за тяхнатата сексуална ориентация ... хареса ли ти клипа с траверсите , а ? я виж мъжът в него как набива клиновете с *** ...https://***.youtube.com/watch?v=4BZE0aoP920ако те кара да го гледаш в захлас , препоръчвам ти да идеш на психолог и да вземеш направление за подходящ сексолог после ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
Sakamano
преди 4 години
Когато удари на молба Европа да му опрости дълговете, ще ми стане само на лидер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Амчи аз какво писах! Трябва да се отлъчи от почтенната европейскапублика и от нейните публични институции!Политиката в Европа е проституция, всичко е въпрос на цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
брях , какъв лидер е маргиналът салвини :))) ? с кой от силните в европа се индетифицира ? кой в европа ще застане зад неговото мнение и експертиза ? па и аз го написАх - експертиза ... :))) , завършил е гимназия и е учил 2 семестъра история . видял , че ученето не е за него и става професионален политически апаратчик ... та до влизане в парламента . плямпа полулистки и патриотарски лозунги налево и надесно , ама икономиката му е кръгла нула . бил е телевизионен известно време та говоренето пред публика му се отдава :))) . известен с членството си в клуб "приятели на путин" . преди да стане премиер посещава 2014 година многократно русия и изпросва финансиране , продължаващо и до днес , на партията му директно от руски банки и индиректно от нефтени руски компании с противоречиви схеми на търговия с горива . факти доказани многократно в медиите ...та да питам какъв го играе салвини и кой е зад него :))) ... италианския волен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Салвини бързи трябва да се анатемоса от всички преститутки и цялата евроатлантическа правоверна общност!!На бюрото си евопейски политик наред с иконата да държи снимка на Путин!!Ауууу...у, банка кредит да не му даде,геюви на парад да не го поканят,Сорос за престутутки да не му плати,телевизия и радио да не види,топ-джуржалисти шпакли за него да не ударят,Фашингтон килимче за обяснение да не му предложиданооооооо.ооо.о...оо...оо....о.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още