IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малка част от депозитите в европейските банки са се превърнали в кредити

Отрицателните лихви на ЕЦБ трябваше да понижат разходите за финансиране на дълговете, като по този начин насърчат кредитирането

08:14 | 10.03.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Deutsche Bank във Франкфурт. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Централата на Deutsche Bank във Франкфурт. Снимка: Архив Ройтерс

Банките в еврозоната, които са заредени с нови депозити, са успели да превърнат малка част от тях в кредити за компаниите и потребителите. Вместо това повечето средства са депозирани в Европейската централна банка (ЕЦБ), където всъщност плащат милиарди евро за тази привилегия заради отрицателната депозитна лихва.

Този лихвен процент е под нулата от 2014 г. и оттогава депозитите в банките в еврозоната са се увеличили с 802 млрд. евро, сочат данни на ЕЦБ към края на януари, цитирани от Bloomberg. Кредитирането към нефинансови компании и потребители във валутния съюз е нараснало с 169 млрд. евро през същия период, а депозитите при ЕЦБ, които надвишат изискуемите резерви, са записали ръст от 1,1 трлн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 7 години
България е изключение.Работещите у нас банкови институции и особенно българската банка носеща логото наподобяващо на най голямата немска банка процъфтяват благодарение на ПУБЛИЧНО ЧАСТНОТО ПАРТНЬОРСТВО. ДЕСЕТКИТЕ МИЛИАРДИ ДЪРЖАВНИ ЗАЕМИ теглени от правителството на Борисов -2 отиват в накакви мероприятия като САНИРАНЕ, на което някой ако му направи сметката ще констатира, че дори и при 400 лв. кв.м. за САНИРАНЕ се получават излишъци от стотици милиони, които препъшкват в банките опериращи с тези средства.НЯКОЙ ДА Е НАПРАВИЛ РЕВИЗИЯ НА ТЕЗИ СРЕДСТВА?!Несамо не е, но и няма намерение да направи!!Бившият синдик на фалиралата АГРОБИЗНЕСБАНК, който сега е премиер също мълчи греховно. Бившите собственици на тази банка и сега са собственици на друга наша голяма банка за която стана реч по горе.Перверзиите в банкирането отдаван са минали нивата на допустимост. НЕДОПУСТИМО Е ДАНЪКОПЛАТЕЦА ДА ПЛАЩА УДОВОЛСТВИЯТА НА ЧАСТНИ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ СРЕД КОИТО Е И КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Още едно доказателство как банковите "гении" взимат страшно много пари като заплати и бонуси, а всъщност не могат нищо да измислят и не вършат никаква работа.и каква работа могат да свършат, като тя (работата) си е куха като същност. Достатъчно беше овчиците да отворят не двете, а само едното оче към реалната картинка, за да започне да се клати цялата тая куха, картонена кула (пирамида). Много отдавна парите изобщо не съществуват и тяхната символна визуализация е само инструмент за управлението на хората. В момента в който хората се отърсят от този "наркотик" - играта свършва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Още едно доказателство как банковите "гении" взимат страшно много пари като заплати и бонуси, а всъщност не могат нищо да измислят и не вършат никаква работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
sdar
преди 7 години
Интересно, къде е демокрацията в ЕС? Дали още съществува?Значи, банките уж са си свободни институции. Но не действат разумно и в полза на акционерите си. Каква е причината една банка ако има свободни да речем 10млрд.евро (в статията се говори за трилиони депозити на -0.4% в ЕЦБ) да ги депозира на -0.4% в ЕЦБ? За това си удоволствие банката би платила на ЕЦБ 40 млн. евро. Не е ли по-изгодно за банката да изгради трезор за 10 млн. евро, да наеме охрана за още 10 млн. евро за година (за тази сума може да вземе малка армия) и да спечели алтернативно 20 млн. евро ако държи парите в брой в трезора си? Отделно, самият трезор ще си остане дълготраен актив.Та къде е демокрацията в ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още