Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Малмстрьом: Търговските преговори между САЩ и ЕС няма да включват селското стопанство

Еврокомисарят за търговията обаче поясни, че ЕС желае да бъдат включени в дискусиите всички промишлени стоки, сред които и автомобилите

Малмстрьом: Търговските преговори между САЩ и ЕС няма да включват селското стопанство

Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом. Снимка: Ройтерс

ЕС и САЩ все още не са се споразумели за обхвата на търговските преговори, но Евросъюзът няма да включи селското стопанство в преговорите, съобщи еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от Ройтерс и БТА.

Тя уточни пред репортери, че ЕС желае да бъдат включени в дискусиите всички промишлени стоки, сред които и автомобилите.

Дадохме ясно да се разбере, че селското стопанство няма да бъде включено, каза тя, макар че двете страни все още не са се споразумели по този въпрос.

Тя говори след среща с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и преди друга среща с американски и японски представители, на която ще обсъдят реформата на Световната търговска организация (СТО) тази седмица.

Американският президент Доналд Тръмп поиска по-добри търговски условия за САЩ от Китай, ЕС и Япония, като заяви, че лошите търговски споразумения са стрували на страната му милиони работни места.

Американските фермери и американски депутати от фермерски щати настояват селскостопанските продукти да бъдат включени в новото търговско споразумение.

Малмстрьом посочи, че не е получила уверения, че плановете за налагане на мита на внасяните в САЩ автомобили ще бъдат замразени за периода на преговорите, но се надява Евросъюзът да не бъде засегнат от подобни мита, докато текат преговорите.

ЕС е в последния стадий на подготовка на преговорните си мандати за дискусиите, посочи тя.

Европейската комисия уточни, че подготвя два преговорни мандата - единия за премахване на митата при промишлените стоки, а другия за работа по евентуално регулаторно сътрудничество в области като фармацевтиката, медицинското оборудване и киберсигурността.

Първо мандатите ще трябва да бъдат одобрени от еврокомисарите преди да бъдат представени на 28-те страни членки за одобрение.

Не е ясно колко време ще отнеме този процес, нито кога точно ще се проведат официалните преговори. Експерти от двете страни ще обсъдят техническите въпроси тази седмица.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Мей: Напускане на ЕС след 30 юни е невъзможно