Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Малта влезе в „сивия списък“ за пране на пари

Пакистан остава под засилено наблюдение

Малта влезе в „сивия списък“ за пране на пари

Снимка: Pixabay

Глобалният наблюдател за мръсни пари заяви в петък, че е добавил Малта към своя „сив списък“ на страните, подложени на засилен мониторинг, и е запазил Пакистан в списъка, въпреки напредъка в борбата с финансирането на тероризма, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Работната група за финансови действия (FATF) също заяви, че Хаити, Филипините и Южен Судан са добавени към сивия списък и че Гана е премахната, след като страната е постигнала напредък.

Малтийското правителство вече бе отбелязало включването си в списъка, което няма правни последици. ПремиерътРобърт Абела нарече включването на страната "несправедливо".

FATF предприе своя ход след години на международна критика на малтийската политика, включително продажба на национални паспорти, както и липса на правни действия срещу държавни служители, които бяха споменати в Панамските документи за създаването на тайни офшорни компании.

"Остават сериозни слабости и области на работа, които Малта трябва да реши", каза президентът на FATF Маркус Плейер на пресконференция. "От решаващо значение за Малта е да увери, че съществуват системи, които са достатъчно силни, за да предотвратят прането на пари и финансирането на тероризма."

Плейер заяви, че Пакистан остава под засилено наблюдение, въпреки съществения напредък по отношение на всички точки в плана за действие за 2018 г., с изключение на последната точка, свързана с разследването и преследването на висши лидери и командири на терористични групи, определени от ООН.
Той добави, че Пакистан все още не успява да въведе глобални стандарти за борба с изпирането на пари.

"Това означава, че рисковете от пране на пари остават високи, което от своя страна може да подхрани корупцията и организираната престъпност."

Съветът за борба с изпирането на пари на Филипините, председателстван от губернатора на централната банка, излезе с изявление в събота, в което декларира ангажимента на страната да изпълни 18 точки за действие от плана на FATF в предвидения срок.

През януари Филипините приеха закон за засилване на регламентите срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 3 месеца
Както съм имал повод да кажа, няма такова понетие "пране на пари". То е измислено от органите на сигурността, полицията и тайните служби - за да може да се оказва натиск над един или друг човек, над една или друга фирма. Парите не миришат и няма нужда да се перат, както е казвал император Веспасиян , още преди около 2000 години.

Още от Европа
До дни ЕС може да използва бюджетния си инструмент за блокиране на средства