IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малък инвеститор призова RWE да ускори загърбването на лигнитните въглища

Подобно действие може да осигури на германската енергийна компания допълнителни финансови постъпления от 10 до 13 млрд. евро, смятат от Enkraft

13:19 | 09.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Малък инвеститор призова германската енергийна компания RWE AG да ускори прехода към чиста енергия, като заяви, че концернът може да удвои пазарната си стойност, като ускори затварянето и отделянето на своите операции с лигнитни въглища, съобщава Bloomberg. 

Според Enkraft Capital GmbH акциите на RWE могат да поскъпнат до над 61 евро, ако компанията изключи от активите си операциите с лигнитни въглища – най-замърсяващата атмосферата форма на твърдите изкопаеми горива. 

Те вече не са икономически значими, пише в писмо от 6 септември инвеститорът до главния изпълнителен директор и председателя на RWE.

Секторът на изкопаемите горива е под натиск да увеличи ангажиментите си за справяне с изменението на климата, като RWE ще прекрати постепенно генерирането на електроенергия от въглища до 2038 г. - част от целта на германското правителство за декарбонизация на икономиката.

RWE RWE

Въпреки че Enkraft е малък инвеститор, фокусиран върху възобновяемата енергия, неотдавнашната кампания на инвестиционното дружество Engine №1 срещу американския енергиен гигант Exxon Mobil Corp. показа как дори малко известните хедж фондове могат да окажат влияние върху големите имена в глобалната енергетика.

Enkraft и преди е участвал в енергийни и активистки кампании. Инвеститорът призова оператора на вятърни паркове PNE AG да приеме конкурентни оферти след предложение за поглъщане от инфраструктурния фонд на Morgan Stanley през 2019 г.

RWE потвърди, че е контактувал с Enkraft и заяви, че „винаги е отворен за обсъждане на бизнес стратегията си с инвеститорите“.

RWE2 RWE2

Enkraft също така заяви, че RWE може да си осигури допълнителни финансови постопления от 10 до 13 милиарда евро, ако спре производството на електроенергия  лигнитни въглища.

Въпреки че RWE има един от най-големите портфейли за възобновяема енергия сред европейските енергийни дружества, компанията все още генерира около една четвърт от енергията си чрез лигнитни въглища. През последните години тя беше подложена на критики от инвеститори и екоактивисти за това, че не се ангажира по-сериозно с премахването на изкопаемите горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още