Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Манфред Вебер: Да превърнем Европол в истинско европейско ФБР

ЕС трябва бързо да изгради структурите на Отбранителния съюз, смята европейският депутат

Манфред Вебер: Да превърнем Европол в истинско европейско ФБР

Манфред Вебер, Снимка: Geert Vanden Wijngaert, Bloomberg

Европа трябва да изгради необходимите структури на общата отбрана още сега, призова Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в Европейския парламент по време на дебатите, посветени на изнесената от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен реч за състоянието на ЕС.

В своето изложение Фон дер Лайен отбеляза, че се работи активно за изграждането на Отбранителен съюз, за да намали зависимостта на страните от общността в тази сфера.

Вебер подкрепи този приоритет на ЕК и отбеляза, че по думите на президента на САЩ Джо Байдън неговата страна вече не може да бъде "световният полицай". Какво ще стане обаче, ако Китай или Русия поемат тази роля, коментира още европейският депутат и посочи, че европейските младежи не биха искали да живеят в подобен свят.

Според него заплахата от тероризъм в ЕС е още много висока и призова Европол да бъде превърнат в "истинско европейско ФБР", което да е част от мерките за засилване на сигурността в общността.

Още по темата

Ираче Гарсия Перес (S&D) път отбеляза, че ЕК изостава от инициативата за Здравен съюз, анонсирана преди години от Урсула фон дер Лайен, както и призова да бъде защитен балансът между устойчивост на икономиката и социалното сближаване. Важно е да се отстояват ценностите, категорична беше тя.

В коментар по речта на Урсула фон дер Лайен Дачиан Чолош ("Обнови Европа") също призова за защитата на европейските ценности. Според него в ЕС "избухват огнища" на нелибералност, убиват се журналисти, дискриминират се малцинствата.

"Не се използва механизмът за Върховенството на закона, за да се сложи край на финансирането на нелибералните практики", категоричен беше румънецът.

От името на "Зелените" в ЕП Филип Ламбертс коментира, че ЕС трябва да приложи олимпийските принципи ("По-бързо, по-високо, по-силно" ) за опазването на климата. Той критикува промените в Общата селскостопанска политика (ОСП), които не отразяват новите предизвикателства и призова те да бъдат отхвърлени.

Ламбертс отбеляза още, че ЕК все още подкрепя субсидирането на изкопаемите горива.

Депутатът критикува още позициите на ЕС по отношение на международни кризи и беше категоричен, че едностранното изтегляне на американските военни от Афганистан е било "шамар" за ЕС и критикува политиката за недопускане на даване на убежище на бежанци от Афганистан. "Оставяме тези хора на произвола на автократи като Ердоган", каза той, имайки предвид турския президент.

Йорг Мортен ("Идентичност и демокрация") пък критикува Зелената сделка на ЕК с думите, че тя ще допринесе само за повече субсидии, бюрокрация и повече неуредици, които ще бъдат платени от гражданите на ЕС. "Това не е сделка, защото сделката предполага да има партньори", каза още Мортен и посочи, че общността се опитва да спаси целия свят, а сметката ще бъде платена от европейците.

Мортен призова за преразглеждане на приоритетите на зелената енергия - нужни са не вятърни турбини, които разрушават крайбрежието, а ядрена енергия от ново поколение и новите технологии.

От името на "Консерваторите и реформистите" Рафаеле Фито обърна внимание, че ЕС не е бил обединен в началото на пандемията от коронавируса. Действията са били колебливи и бавни, посочи той.

Фито поиска и промяна в Пакта за стабилност и механизмите за управление на дълга, защото последиците биха били "катастрофални". Той изтъкна още, че екологичният преход не може да се осъществи, без да се вземе предвид икономическия и производствения модел на ЕС, както и случващото се в международен мащаб.

По отношение на миграцията Фито беше категоричен, че се дават средства на Турция за ограничаване на броя на бежанците, но не се прави нищо за Средиземноморието като цяло.

По време на дебатите след речта на Фон дер Лайен депутатите изтъкнаха още увеличаването на социалното неравенство заради пандемията от коронавируса, както и забавянето на изпълнението на заявката да бъдат премахнати патентите за ваксини. 

Европейските депутати призоваха ЕК да обърне внимание не само на заявките и обещанията, а на делата и постигането на резултатите.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания похарчи 37 млрд. паунда за тестове и проследяване на коронавируса