IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манфред Вебер дава шанс на Виктор Орбан да спаси "Фидес" от изключване

Според председателя на ЕНП тук не става въпрос за конфликт между Изтока и Запада, а за ценностите, на които се основава партията и самия ЕС

18:00 | 09.03.19 г. 2
<p>
	Манфред Вебер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Манфред Вебер. Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер съобщи днес, че иска да се срещне през следващите дни с унгарския премиер Виктор Орбан, чиято партия ФИДЕС е заплашена от изключване от ЕНП. 

"В идните дни отново ще говоря лично с Виктор Орбан в Будапеща, защото ми се иска да го накарам наистина да разбере, че е напът да напусне ЕНП", заяви Вебер.

Не става въпрос за конфликт между Изтока и Запада или за миграционната политика, както се твърди, а за ценностите, на които се основават ЕНП и Европейският съюз, обясни той.

Преди седмица Вебер - член на баварския консервативен Християнсоциален съюз (ХСС) и кандидат на европейските консерватори за председател на Европейската комисия, даде ултиматум на Орбан, призовавайки го да промени националистическите си позиции, ако иска да избегне изключване от ЕНП.

Откакто "Фидес“ спечели абсолютно мнозинство на изборите през април и направи Орбан премиер за трети пореден мандат, той започна да затяга хватката си около страната. През последните седмици Орбан стартира стремителна атака срещу последните останали препятствия пред властта му.

В края на миналия месец над 400 медии, основани или закупени от съюзници на Орбан, бяха обединени в организация с идеална цел, наречена Фондация „Централноевропейски печат и медии“. Премиерът изключи тази организация от регулаторния контрол, като я обяви за „стратегическа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
Този пич скоро ще получи един студент душ от избирателите на евроизборите. Неговата болшевишко-комунистическа партия енп ще загуби минимум 1/3 от всичките си места и ще е чист късмет ако вземе и 150 места в европарламента, а в миналото те са вземали по 400 места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Fair
преди 5 години
И отново германски фюрер със стиснат юмрук задава "единствено правилната директива" и поставя ултиматуми на нормалните хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още