IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манфред Вебер обеща да спре „Северен поток 2“

Този проект не е в интерес на ЕС, твърди водещият кандидат за председател на ЕК на Европейската народна партия

21:00 | 23.04.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия (ЕК) на предстоящите европейски парламентарни избори, възнамерява да предотврати изграждането на газопровода „Северен поток 2“ между Русия и Германия.

„Аз съм против този проект, това не е в интерес на Европейския съюз (ЕС)", заяви политикът в интервю за полската медия Polska Times.

На Вебер, който понастоящем е представител най-силната партия в Европейския парламент, се приписват най-добри шансове за поста на председател на ЕК, който в момента е зает от Жан-Клод Юнкер.

„Като ръководител на Европейската комисия ще използвам всички възможни правни средства за предотвратяване на Северен поток 2“, добави той.

Още в началото на март в интервю за полския Newsweek Вебер отхвърли „категорично“ проекта.

Така той се противопоставя на позицията на федералното правителство, което защитава газопровода през Балтийско море като принос за сигурността на доставките.

Запитан за противопоставянето на политиката на федералното правителство, той казва пред полския вестник: „Аз не съм германският кандидат за ръководител на ЕК, а кандидат на ЕНП".

Тъй като тръбата заобикаляла транзитни страни като Полша или Украйна, съпротивата е особено висока в тези държави. Франция и САЩ също са против, защото се страхуват от прекалено голяма зависимост на европейците от Русия. В допълнение, Вашингтон също иска да внася втечнен газ в Европа", посочи той.

„Северен поток 2“ е вторият тръбопровод в Балтийско море между Русия и Германия. Зад него стои руският държавен концерн „Газпром“, който ще поеме половината от планираните разходи по изграждането в размер на 9,5 млрд. евро. Другата половина се финансира от пет европейски енергийни компании - дъщерното дружество на BASF Wintershall, Uniper, OMV, Royal Dutch Shell и френската Engie.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Защо да продават на най-ниски цени? Даже Булгаргаз ще има нов търг за по-евтин от Газпром-овския газ. Първия беше успешен, следващия също. Повервай ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
импе спиш човек , има стотици фирми дето дупчат , добиват и доставят газ ... :http://en.pgnig.pl/news/-/news-list/id/pgnig-begins-the-search-for-hydrocarbons-in-the-united-arab-emirates/newsGroupId/1910852?changeYear=2018&currentPage=1ей сега видях че и в пакистан добиват и продават газ ... м/у другото компресорните станции на балтикпайп те ще си ги правят :https://energywatch.eu/EnergyNews/Oil___Gas/article10135201.eceкато си го заръфал тоя газпром не знам , верно че продават на най-ниска цена , спор нема ама оня ботоксовия шарпей от кремъл много си вярва и затова го бият през ръцете ... нищо лично . нас как ни щавеха с един от най-скъпите доставки на газ в европа ? нали уж братя и приятели и 16-та република ? айде да се оправят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 9
Sokratus
преди 4 години
Като си толкова напред, защо ревеш под всяка статия за евентуалното спиране на някой проект на Гъзпром! И защо убеждаваш всеки колко сме щели да загубим? Не можеш да преживееш загубата ли?Май ти е прекъсната връзката с главния чип!?!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 4 години
знам че като всяко малцинство в нашата родина и ти имаш проблеми с четенето, за това ще ти го препиша:Гъзпром е държавна компания с часно участие на едни еврей .... кво неясно има ? частично приватизирана, но контрола е у държавата. Един вложител като теб трябва да знае че такива неща съществуват на много места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Затова ли от Нордстрийм-2 днес се разцивриха. Щели да съдят ЕК, защо са вкарали СП-2 под пакетите?! Ред сълзи, ред сополи, как инвеститорите им щели да си изгубят парите. И разбери най-сетне, че претенциите към проекта са не защото е руски, а защото е на путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Аз поне дивидентченца вземам от моите могъщи инвестиции - днес - само от един дивидент от една секси компания - 8.89% сгода, а още един наесен ме чака.... и от Газпром ще се нагувича, а ти само си търкаш клавиатарута да пискаш кат` тако`а за т`акоа - защото аз: инвеститор, ти: политически кибик. Поне от Козяк плащат ли ти по някое центче, за да бълваш туканка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Докато ме караш да пия ракия, и докато тоя хахавия, дето още е никакъв - ама голям, но мек го вади - още си плямпа напразно, газчицата ще тръгне по, а ако се опита да я спре, Газпром и партньорите и ще му скъсат изходящото отверстие. Нито ти, нито кой да е от пискащите тука са посочили правен механизъм за спиране на проекта, ама няма нищо чудно, защото такъв няма. Няма закон, с който може да се спре един енергиен проект, отговарящ на всички изисквания и с подписани договори и споразумения, само защото е руски - и само защото някакъв еврочиновник е говедарска к...рва. Както казах - ако се опита - ще види къде растат пъпешите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Чакай сега - държавна ли е, или "на едни евреЙ"?Бе ти какви хапчета ядеш и от колко време си ги забравил зад саксията с "холандец"? Айде реши един път завинаги какви глyпости ще пишеш, недей поне да си противоречиш вътре в едно ИЗРЕЧЕНИЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Кои точно поляци - кажи ми една полска газова компания. От шейхствата по въздух ли ще карат газчица и затова ли опушват половин Европа с въглища? А тоя е противоестественик - пада си по баби. Изврaтен тип, гнъсна история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Аз: не пяна покрай уши. Яд ме е - че тоя още неизбран, а вече се проявява като марионетка и чужда пoдлога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още