IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариано Рахой върна мандата за съставяне на правителство в Испания

Най-вероятно испанският монарх ще връчи мандат на лидера на Социалистическата партия Педро Санчес

10:49 | 23.01.16 г.
Мариано Рахой върна мандата за съставяне на правителство в Испания

Мариано Рахой се е отказал да състави ново правителство на Испания и е върнал мандата, връчен му от краля на страната Фелипе VI, съобщава АП.

Съобщението идва малко след като Рахой се срещна с испанския монарх снощи и след напрегната седмица на преговори с останалите партии.

През следващата седмица ще започне нов кръг от преговори за съставяне на правителство в Испания, като вероятно кралят ще търси нов кандидат за премиерския пост. Най-вероятно е това  да е лидерът на Социалистическата партия Педро Санчес.

По-рано социалистите и крайната левица, която се обяви срещу мерките на строги икономии, “Подемос” обявиха, че ще търсят сделка за сформиране на коалиция. Дори и да се споразумеят обаче, те ще имат нужда от допълнителна подкрепа, защото също нямат мнозинство.

Партията на Рахой спечели 123 места в парламента на страната на изборите през декември и не успя да си осигури мнозинство. Социалистите излязоха на второ място, като си осигуриха 90 места.

Смята се, че социалистическата партия има по-големи шансове да получи подкрепата на другите партии в испанския парламент и да сформира коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още