Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Мария Габриел: Юнкер ясно подчерта приноса на България за сигурността на ЕС

Според Кристиан Вигенин правителството трябва да постави остро въпроса за влизането ни в Шенген

Мария Габриел: Юнкер ясно подчерта приноса на България за сигурността на ЕС

Мария Габриел. Снимка: Европейска комисия

Днес чухме всички тук в Европейския парламент една много силна реч. Реч, която комбинира историите на успеха на Съюза от началото на мандата на тази Комисия и остава достатъчно разумна, за да очертае ясно бъдещите ни предизвикателства и да даде визионерска перспектива как можем да се справим с тях. Това коментира европейският комисар за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел след речта на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер по-рано днес.

"Много е важно да започнем наистина с положителните новини - най-ниски нива на безработица за последните десет години, 8 милиона работни места, създадени от началото на този мандат. Това означава, че нашите мерки, свързани и с икономиката, и с развитието на отделни сектори, каквито са индустрията, каквито са телекомите, дават много голям шанс и надежда за успех. Това означава обаче, че трябва много ясно да продължим в определени посоки“, подчерта Мария Габриел.

По думите й те са пряко свързани и с ресора й като български еврокомисар по цифрова икономика и общество - „най-напред да засилим търговската си програма“, посочи тя. 

„Принципът на реципрочност е основополагащ. Много е важна и идеята за защитата на нашите стратегически инвестиции. Нека не забравяме, че Европа няма своя американски Google, но тя продължава да бъде силна в онази, скритата част на интернет - там, където е софтуерът, където са ни чиповете за сигурност. Много е важно такива малки стратегически предприятия да не попадат в чужди ръце“, коментира еврокомисарят.

Като втори приоритет тя посочва индустрията. „Не бива да се оказваме в ситуацията, в която беше Nokia само преди няколко години. Загубихме битката с телефоните, защото ако през 2002 година Nokia има 13 млрд. печалба, през 2013 година има 2 млрд. печалба. Сега е много важно да наблегнем на цифровизацията на индустрията ни.

Като пряко свързана тема с нейния ресор Габриел, подчерта, че киберсигурността застава в центъра на общите усилия. По думите й много важно е на ниво Европейски съюз да имаме механизъм за обща реакция, когато става въпрос за масова атака. „Много важен сигнал е да направим Агенцията за киберсигурност оперативна, ефикасна. Нейният мандат вече ще бъде не временен - до 2020 година, а постоянен, със засилени компетенции“, каза еврокомисарят.

За нея също толкова важно е, че за първи път ще бъде предложена европейска схема за сертифициране на сигурността на продуктите. 

Още по темата

Българският еврокомисар засегна и темата за миграцията и сигурността. „Несъмнено отбелязваме успех. Радвам се, че тук приносът на България беше толкова ясно подчертан. Важно е да не губим от поглед отговорността ни като Европейски съюз - да спасяваме човешки животи, да търсим решения за първопричините на миграцията и по този начин да отстояваме своите ценности и принципи“, коментира Габриел.

По думите й привлича вниманието това, че дебатът за бъдещето на Европа ще навлезе във финалната си фаза, когато България председателства съюза.

Речта на Юнкер за състоянието на съюза беше коментирана и от евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев. „Когато критикуваме Европейския съюз, че не е ефективен, трябва да сме наясно, че страните членки не му позволяват да бъде ефективен“, коментира той.

По думите му когато страните членки не са единни, няма как и Европейският съюз да бъде ефективен. „Какво искат европейските граждани? Повече физическа и социална сигурност за всички нас. Европейският съюз трябва да гарантира това - обща отбрана, общо опазване на външните граници, обща борба срещу тероризма, обмяна на разузнавателна информация и солидарно разпределение на тежестта, която идва от бежанците, обща външна политика, която да ограничи притока на такива бежанци към нашите южни и източни граници. Това са темите, по които трябва да се концентрира Европейският съюз“, отбеляза евродепутатът.

От своя страна председателят на парламентарната Комисия по европейските въпроси Кристиан Вигенин подчерта, че правителството трябва да постави остро въпроса за влизането ни в Шенген.

„Подкрепа за нашето влизаше в Шенген получаваме от ЕК вече години наред. Решението там обаче е политическо и е в ръцете на няколко страни. Разчитам българското правителство да постави по-сериозно този въпрос, така че България и Румъния да станат част от Шенген, преди началото на българското председателство“, заяви той.

„Речта на Юнкер е повод той да бъде поставен отново от двете страни с достатъчна острота. Председателят на ЕК изрично казва, че европейските граници ще се пазят по-добре, ако България и Румъния са част от Шенген“, обясни социалистът. 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Европа
Разочарованието завладява Източна Европа