Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Мария Габриел: Качеството на инвестициите в образованието е необходимост за ЕС

ЕС разполага с най-силния бюджет досега за образование и обучение, а работата ще бъде насочена върху три ключови области

Мария Габриел: Качеството на инвестициите в образованието е необходимост за ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

„Добре планираните и целенасочени инвестиции могат да осигурят устойчиви и конкурентоспособни образователни системи. Експертната група ще съсредоточи анализа си върху три ключови области: учители и преподаватели, образователна инфраструктура и цифрово образование. Амбицията ни е да бъдат намерени иновативни и прагматични решения за преодоляване на настоящите предизвикателства и осигуряване на по-устойчиви и приобщаващи системи за образование и обучение". Това заяви Мария Габриел при откриване на онлайн пресконференция по повод първото заседание на експертната група по качеството на инвестициите в образованието и обучението, която бе създадена от българския еврокомисар през февруари 2021г. В пресконференцията взе участие и председателят на работната група Габриел Фак.

Създаването и анализът, предоставени от експертната група, са част от мерките за превръщане на европейското образователно пространство в реалност до 2025 г. Групата включва 15 експерти в областта на образованието и обучението от 15 различни държави членки, избрани от 190 кандидати. България е представена от доц. д-р Мария Нейчева от Бургаски свободен университет. 

Още по темата


„Имаме на разположение най-силния бюджет досега в Европейския съюз за образование и обучение. Това предполага и средствата от различните инструменти, като NextGenerationEU, „Еразъм+“, „Хоризонт Европа“ „Цифрова Европа“, фондовете на кохезионната политика, да бъдат използвани по най-ефективния начин чрез полезни взаимодействия. За ефикасността на разходите, мобилизирането на допълнителни ресурси за образование и подобряването на управлението на инфраструктурата ще очакваме с нетърпение препоръките от експертите в групата“, отбеляза Мария Габриел.

В резултат на работата на експертната група ще бъде представен междинен доклад в края на 2021 г. и окончателен доклад в края на 2022 г. Окончателният доклад ще предостави анализ за въздействието, разходите и предизвикателствата, свързани с политиките в областта на образованието и обучението. Ще бъдат дадени и препоръки за ключови мерки с цел подобряване на ефективността от националните и регионални инвестиции в синергия с програмите на ЕС.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Франс Тимерманс: Човечеството е част от природата