IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел за цифровата икономика, киберсигурността и фалшивите новини

Българският комисар ще предложи законодателна инициатива за услугите от т. нар. споделена икономика

19:11 | 20.06.17 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Wikimedia</em></p>

Снимка: Wikimedia

В Европейския парламент в Брюксел приключи изслушването на Мария Габриел, предложена за следващия български еврокомисар. Тя отговори на въпроси, свързани с цифровата икономика и цифровизацията в областта на културата.

Отговорите на Габриел неколкократно предизвикаха ръкопляскания. Тя посочи, че държи на качествената журналистика, защото е в помощ на гражданите да си съставят мнение. Трябва да настояваме за медийно образование за всяка възраст, бих настояла платформите да развият лостове за оценка на качеството, за да защитим демократичните си ценности. Феноменът с фалшивите новини не е нов, но е нова скоростта на разпространението им и засягането на нашите общества и ценности, отбеляза Габриел.

Тя подчерта, че в нашите демократични общества словото на омразата няма място. "Речта на омразата изисква да се защитим с всички сили, за да опазим нашите ценности. С този въпрос не можем да се шегуваме", заяви Габриел.

Изслушването на българския кандидат беше пред две комисии на Европейския парламент – по промишленост, изследвания и енергетика и по култура и образование.

В изложението пред евродепутатите в двете комисии Габриел подчерта, че основната ѝ мисия ще бъде улесняването и насърчаването на европейските политики за изграждането на единния цифров пазар и създаването на благоприятна среда за развитие на цифровите технологии.

Сред основните ѝ приоритети на работа ще бъдат киберсигурността, защитата на личните данни, реформата на законодателството за авторското право, защитата на критичната инфрастурктура, оперативната съвместимост, изграждането на свързаност и т. н. 

Мария Габриел пое ангажимент да продължи да прилага вече приетите регламенти, вкл. за отпадането на роуминга, преносимостта на съдържанието, Инициативата WIFI4EU и други.

По отношение на нормативните актове, които предстои да се приемат, тя ще търси политическо съгласие за кодекса на електронните съобщения, реформата на регламентите за аудио-визуалните услуги и блокирането на географския принцип и въпросите за киберсигурността. В тази връзка тя възнамерява да преразгледа европейската стратегия за киберсигурност и да предложи нови стандарти, като ще търси баланс между интересите на гражданите и бизнеса.

На въпрос по отношение на кибератаките Мария Габриел коментира, че ще работи в сътрудничество с различните индустриални отрасли, така че да се създадат и одобрят специални инструменти за действие. По отношение на неприкосновенността на електронните съобщения тя посочи, че има нужда от допълнителни съгласувания в парламентарните комисии.

По отношение на достъпа на службите за сигурност до криптирани данни обаче Габриел беше категорична, че той ще е допустим само при категорични данни за нарушаване на националната сигурност. Тя обеща обстоятелствата да бъдат гарантирани законодателно.

Габриел смята да предложи и законодателна инициатива за услугите от т. нар. споделена икономика. С нея тя ще търси баланс, така че да се запази разнообразието на различните платформи, но и да се зачитат принципите на конкуренцията на ЕС, особено когато става въпрос за малък и среден бизнес.

Ще бъдат предвидени корективни мерки при установяване на проблеми, добави тя.

Що се отнася до свободата на изразяване, цензурата и езика на омразата нейната позиция е, че най-добрият подход би бил чрез координиране на диалога. Тя даде пример с поет от някои инструменти за онлайн комуникация (Viber) ангажимент, благодарение на който речта на омразата се идентифицира бързо.

Оценката от днешното й изслушване ще бъде представена утре. Европарламентът ще гласува кандидатурата й на 4 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 6 години
както ти казах - гледай си в твоята паничка :) Моята не я мисли :) Нямаш аргументи и отново отвличаш темата в напълно безсмислена насока :))) Но не ми пречиш :) Нито трогваш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Абе моите щерки и да опитат черни щеки, ще е по техен осъзнат избор и дет се вика - от спортна злоба или научен интерес, ама вашите никой нема да ги пита... Там ти е близо - разходи се из Бялата пръст и Витошата да се запознаеш с бъдещите порядки... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 5
georgi_shum
преди 6 години
Надежди говежди е твоята работа :) А като отвори лаф за черни щеки... твоите щерки имат бая по голям шанс да опитат или вече да са опитали няколко такива, отколкото моята :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
"А за моята щерка грижи не бери! като стане на 13 със сигурност ще има нужното възпитание и познания, за да знае как да се държи и кое е добро и не за нея!"Така си мислеше и един мой приятел - бая по-голем император от тебе... Вашите дъщери ще платят цената за вашия и на кифли като титулярката на статията и нейните шефове ***^дал-либерален идиотизъм... И виолетовите джуки с черните щеки ше карат наред - и мъжките рожби ше минат под ножа... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
georgi_shum
преди 6 години
А за моята щерка грижи не бери! като стане на 13 със сигурност ще има нужното възпитание и познания, за да знае как да се държи и кое е добро и не за нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 6 години
Манипулираш истината и затова те квалифицирах така! Джагала - който първоначално арестуваха и цялата руска преса обвини за отвличане и за изнасилвач - се оказа доказано невинен. Фейк ли беше тази новина - да тотален и доказан! В телефона на момичето откриват доказателства за негови сексулни връзки с други двама типа - срещу които, нито то - нито семейството му са повдигали обвинения. Полицията ги издирва намира клип уличаваш единия в сексуални действия с малолетна - но не и отвличане и насилие! Това са фактите. Клипа НЕ Е постван в интернет ! т.е ти пак лъжеш.Това, че едно момиче на 13 има редовни сексуални контакти е проблем , за който са виновни на първо място родителите му! За възпитанието, което са му дали! Но пак е факт че при тези контакти - момичето не е било отвличано или насилвано и тези контакти са били чести! И виновника си е понесъл нужното наказание! Въпрос бе , че нищо от това не излезе като инфо руските медии, а напълно фалшиво акцентираха 19 годишния турски немец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
Фалшиви новини ей ги CNN за кой ли път с техните руски простотии, но Катар им го сложиха у човката .....CNN Caught Faking News Again: Qatar Says News Agency Hacking Linked To Middle East, Not Russiahttp://***.zerohedge.com/news/2017-06-20/cnn-caught-faking-news-again-qatar-says-news-agency-hacking-linked-middle-east-not-r
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Аз вече не знам всъщност ти нормален човек ли си...? Ето какво пише в статията, която постнах:"Суд района Тиргартен приговорил 24-летнего жителя Берлина к году и девяти месяцам лишения свободы условно с четырехлетним испытательным сроком за сексуальные действия в отношении школьницы Лизы из семьи российских немцев, сообщила журналистам официальный представитель инстанции."13 годишно дете - ти казваш *** - изчезва, в нета излизат клипове как го лашкат некви джа^гали, руската преса вдига пара, германската вика фейк нюз, властите викат - нема престъпление, вчера излиза присъда над извършител на сексуално престъпление... Това е хронологията. Ти можеш да си правиш всякакви интерпретации и да се задавиш от зор да ми правиш квалификации, но когато някой ден излезе истината за химическите атаки в Сирия, заради които загинаха доста хора, тогава цял свят ще разбере какво е фейк нюз!А на тебе ти пожелавам на 13- годишната ти щерка да се случи същото и некой де^бил да я нарича ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
Въпросът е, че медиите въобще отричаха такъв случай, а сега всички които са го отричали са в кюпа :)))))))) след като случая с присъдата се раздуха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Нека я направят еврокомисар, а после да се раздухат тази и други компромеритащи я случки навън. По-добре отколкото още в началото да отпадне. Ще остане в еврокомисията, но цялата еврокомисия ще е с по-увреден обществен имидж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още