IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марин льо Пен и партията ѝ се разследват за присвояване на европейски средства

Според полицейски доклад на служители по сигурността на партията са им плащани пари и за помощници на евродепутати

11:50 | 18.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Министърът на правосъдието на Франция Ерик Дюпон-Морети обвини крайнодесния лидер Марин льо Пен, че се опитва да избегне разследване срещу нея заради публикация в Journal du Dimanche за „организирана измамна система за присвояване на европейски средства чрез [създаване] на фалшиви работни места за парламентарни помощници“, пише онлайн изданието Politico.eu.

Льо Пен, която отстъпва на президента Еманюел Макрон в социологическите проучвания преди изборите през 2022 г., отхвърля твърденията в Twitter и подчертава колко добре се справя в анкетите.

„[Льо Пен] използва в своя полза това разследване, за да каже, че полицията, която тя обикновено подкрепя по политически причини, се е подчинила на инструкциите на правосъдния министър. Това е двойна клевета“, коментира министърът пред BFMTV.

Няколко водещи фигури от партията на Марин льо Пен казват, че публикацията, базирана на доклад, публикуван няколко седмици преди регионалните избори, е политически мотивиран. „Това е стар трик, ясна манипулация“, казва касиерът на партията и съобвиняем Валеран дьо Сен Жуст, който обвинява правосъдния министър, че е поръчал този полицейски доклад.

Служители на френското антикорупционно полицейско звено OCLCIFF разследват няколко фигури от партията на  Марин льо Пен за предполагаемо присвояване на публични средства от 2016 г. насам. През 2018 г. тя и още 13 души са разследвани за корупция и са обвинени в използването на средства от ЕС за плащане на служители по сигурността и към партията.

Според изтеклата полицейска справка, цитирана от Journal du Dimanche, бодигардът на Марин льо Пен Тиери Легие получава месечен доход от над 9000 евро за няколко месеца работа като парламентарен помощник на непълно работно време. Дьо Сен Жуст отрича да е извършил неправомерни действия. „Всички парламентарни помощници работиха в полза на парламентарната дейност на своите евродепутати“, казва той, като допълва, че от ЕП са знаели, че бодигардът работи и като асистент.

Изтеклият полицейски доклад дава подробности за това как партията е организирала предполагаемата злоупотреба с еврофондове след изборите за Европейския парламент през 2014 г. Според публикацията на Journal du Dimanche Марин льо Пен е провела среща с новоизбраните евродепутати в Брюксел през юни 2014 г., като ги е информирала, че партията ще назначи редица помощници.

Твърди се, че белгийският счетоводител Чарлз Ван Хаут е въвел системата. „Разследванията показват, че той е поискал евродепутатите от Националния фронт (тогавашното име на партията – б.ред.) да подпишат пълномощни, за да получат достъп до финансовите и административни подробности за бюджетите на евродепутатите“, пишат разследващите. Няколко свидетели, разпитани от разследващите, казват, че Марин льо Пен е знаела за тази система и я е контролирала.

Ван Хаут не е отговорил на искането на медията за коментар.

Сблъсъкът около изтеклия доклад е последният от поредицата конфронтации между Марин льо Пен и правосъдния министър, който е кандидат за регионалния вот в регион, доминиран традиционно от крайнодясната партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още