Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Марио Драги: Еврото е най-осезаемият израз на европейската интеграция 

Единната валута гарантира целостта на единния пазар, чрез който имаме мощен двигател на устойчив растеж, подчерта президентът на ЕЦБ

Марио Драги: Еврото е най-осезаемият израз на европейската интеграция 

Снимка: Pixabay

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги отбеляза двайстата годишнина от въвеждането на еврото с реч пред Европейския парламент днес, съобщи сайтът на ЕЦБ. 

"Еврото е най-осезаемият израз на европейската интеграция, с който гражданите ни се срещат всекидневно", заяви централният банкер на еврозоната пред евродепутатите, цитиран от БТА. 

Още по темата

Еврото бе въведено на 1 януари 1999 г. като официална валута на 11 държави от ЕС, а отговорността за паричната политика се предоставя на ЕЦБ и на Евросистемата. В продължение на три години еврото присъства само в банковите извлечения редом с националните валути, докато на 1 януари 2002 г. в 12 държави започват да се използват евро банкноти и монети. 

Еврото гарантира целостта на единния пазар, чрез който имаме мощен двигател на устойчив растеж, за да заздравим жизнения си стандарт, подчерта Драги. 

Председателят на ЕЦБ отбеляза успехите на единната валута - силната интеграция на европейските икономики, двете десетилетия на ценова стабилност, доверието на потребителите, довело до корпоративни инвестиции и създаване на работни места. 

Той призова европейските държави към единство пред съвременните предизвикателства, повечето от които са глобални. 
Заедно имаме глас в регулацията на международните финансови пазари, което имаше основно значение в преструктурирането на глобалните финансови правила след световната финансова криза, допълни Драги. 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

5
 
8
 
1
преди 5 месеца
Гаргамел, вдигай лихвите, щото с това печатане си за гилотината направо!

Още от Европа
ЕК въвежда годишни доклади за върховенството на закона в държавите от ЕС