IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Икономическият ръст е само началото на дълъг път

Трябва да се направи повече за стимулирането на инвестициите, заяви президентът на ЕЦБ

17:25 | 16.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Марио Драги: Икономическият ръст е само началото на дълъг път

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги насърчи днес европейските правителства да направят нещо повече за подпомагането на инвестициите, за да станат по-ефективни и да възобновят конкурентоспособността, защото само тя намалява разходите за труд.

Марио Драги заяви, че икономическият растеж в Еврозоната от 0,3 на сто, отчетен през второто тримесечие е положителен знак, но е само началото на дълъг път на възстановяване. Президентът на ЕЦБ добави, че е налице подобрение при пазарите в следствие на усилията на правителствата за финансова консолидация, както и усилията на централната банка по отношение на откритите парични операции.

"Един от начините бързо да се възобнови конкурентоспособността е да се анализира въпросът (...) със заплатите", поясни Драги на конференция, организирана от федерацията на германската промишленост в Берлин.

„Друг, дългосрочен подход е (...) да се увеличи производителността", допълни президентът на ЕЦБ, цитиран от AFP.

"И докато корекциите в разходите ще увеличат конкурентоспособността само относително, то нарастването на производителността може да бъде абсолютно и от него могат да се  възползват всички страни", допълни Драги.

"Не възприемам конкурентоспособността като надпревара между страните от  еврозоната с победители и губещи", отбеляза президентът на ЕЦБ.  

Вижте още във видео материала на Bulgaria on Air. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
lyusien
преди 10 години
Най важните фактори за просперитета на дадена икономическа зона или държава в следващите 10 години ще бъдат -ПАЗАРЪТ и ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА Всеки които заеме по-голям пазар и увеличи рязко производителността на труда и своята конкурентноспособност ще бъде лидер и ще просперира Които не успее ще бъде аутсайдер и ще тъне в мизерия Чаооо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още