IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Лихвите ще останат ниски продължителен период от време

ЕЦБ очаква идните месеци инфлацията да остане отрицателна и да започне да се възстановява по-късно тази година

16:40 | 10.03.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лихвените проценти в еврозоната ще останат толкова ниски или по-ниски за продължителен период от време, а инфлацията ще бъде отрицателна през идните месеци и ще започне да се възстановява по-късно тази година. Това заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги по време на пресконференцията след заседанието на институцията.

На срещата си банката понижи основните си лихвени проценти. Депозитната лихва беше понижена от -0,3 до -0,4%.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране е понижен с 5 базисни пункта до 0%, а този по пределното кредитно улеснение – също с 5 базисни пункта до 0,25%. Пониженията влизат в сила от 16 март.

Разширен е и обемът на изкупуваните активи от 60 на 80 млрд. евро месечно, като това влиза в сила от април. "Програмата трябва да продължи до края на март 2017 г. и след това, ако е необходимо или пък докато Управителният съвет види устойчив ръст на инфлацията", каза Драги.

В тези активи ще бъдат включени деноминирани в евро небанкови корпоративни облигации с кредитен рейтинг.

Освен това ЕЦБ стартира нова програма за целенасочени дългосрочни операции по рефинансиранe (Targeted longer-term refinancing operations, или TLTRO II). 
 
Марио Драги обяви, че решението е било взето с голямо мнозинство  и въз основа на цялостен анализ на макроикономическите условия и мерките, чрез синергия помежду си, имат за цел да стимулират допълнително икономическия растеж и инфлацията в еврозоната.
 
"През следващите няколко месеца ниската и дори отрицателна инфлация е неизбежна заради ниските цени на петрола", каза президентът на институцията. Той посочи, че икономическият ръст от 0,3% през четвъртото тримесечие е бил насърчен от частното потребление, но на стойността е натежал слабият нетен износ.
 
"Инерцията при ръста на БВП ще бъде отслабена през първото тримесечие, след което се очаква възстановяването да продължи с умерен темп. Потреблението се очаква да бъде допълнително насърчено от ниските цени на петрола, ефектите от приложените в миналото структурни реформи и положителни развития на трудовия пазар", каза Драги.

"Възстановяването обаче е подкопано от колебливите финансови пазари, слабите перспективи пред икономическия ръст в развиващите се пазари и слабия темп на прилагане на струкурните реформи", допълни той.

ЕЦБ очаква годишен ръст на БВП в еврозоната от 1,4% тази година и 1,7 и 1,8% съответно през 2017 и 2018 г., като очакванията са ревизирани леко надолу заради слабия глобален икономически ръст и увеличените геополитически рискове.

Прогнозите за инфлацията също са ревизирани леко надолу, като годишният ръст на потребителските цени във валутния съюз се очаква да бъде 0,1% през 2016 г. и 1,3% и 1,6% съответно през 2017 и 2017 г.

Драги припомни още, че през февруари инфлацията беше -0,2%, а през януари - 0,3%.

Той за пореден път посочи, че мерките на паричната политика на ЕЦБ имат за цел да стабилизират цените в средносрочен план и да стимулират икономическата активност.

"Но за да се извлекат пълните ползи от тези мерки и други политики трябва да дадат своя решителен принос", подчерта Драги.

"Предвид високата структурна безработица и потенциално ниския икономически ръст, цикличното възстановяване трябва да бъде подкрепено от ефективни структурни политики. Те трябва да стимулират продуктивността и да подобрят бизнес климата, да се увеличат инвестициите и новите работни места", каза още той.

По думите му по този начин не просто ще доведат до по-устойчив икономически растеж, но ще направят еврозоната по-издръжлива на глобални шокове. Драги подчерта, че прилагането на препоръките на Европейската комисия за политиките в отделните държави е било ограничено през 2015 г. и трябва да се ускори тази година.

"Фискалните политики трябва да подкрепят икономическото възстановяване, като същевременно са съобразени с правилата в ЕС. Необходимо е пълно и последователно прилагане на Пакта за стабилност и растеж, за да се поддържа доверието във фискалната рамка. Същевременно всички държави трябва да се стремят към фискални политики, които са благоприятни за растежа", каза Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Ниските цени на петрола няма да стимулират инфлацията, тъй като ниските цени означават по-малко разходи за потребителите и по-малко приходи за държавата и търговците на горива.Високи цени на петрола стимулират инфлацията, защото потребителят заплаща повече, търговците на горива получават повече и държавата получава повече от данъци и такси, което води до обезценяване на парите; освен това петролът е ключов продукт; участва в ценнобразуването на абсолютно всеки продукт от първа необходимост/т.нар. потребителска кошница.Италиайснкият мошеник, обаче не може да измисли нищо по интелигентно , с което да оправдае грабежа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Здравейте sssaaa,хиляди пъти да прочетете коментираната статия няма да узнаете за водещата причина за съвременни стопанснки трудности.Тъй като е обществено полезно, представям тази причина. Само след прекратяване на наличната държавна грешка за прилагана сгрешена парична система е възможно спасение от катастрофални кризи, които и на Вас нанасят болезнени вреди.Изненадам съм, Вие реално сте с мълчаливо съгласие при не представяне на водещата причина за наличните стопански трудности , а когато тази причина е публикувана Вие се възмущавате. Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Фискални политики ?! Ето данни за разходите за лихва като % от държ.дълг - http://***.debtclocks.eu/eu-ranking-expenditure-on-interest-payments-in-percent-of-public-debt.html БВП,дългът и дефицитите в ЕС - http://***.debtclocks.eu/select-an-eu-member-state.htmlДа вземем Италия - 3,52% лихва по 2,154трлн. дълг = 75млрд. а бюдж.дефицит е 46 млрд. - казано просто намалят се до 0,1% лихвите с прогресивен данък и няма дефицит ,и ще останат пари за инвестиции макар ,че държ.дълг е по-малкият проблемОЩЕ ФИСК.ПОЛИТИКИ - забрана на офшорките с което бюдж.дефицити на ЕС и САЩ стават 2-3% бюдж.излишъци плюс ''данък Тобин'' и т.н. защото кризата е системна ,и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
''Радвам се'' ,че лека полека почнаха да признават това за което пиша - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Проста логика е ,че при 320% обща задлъжнялост на света лихвите ще трябва да се държат до нулата десетилетиЕ и защото растежа не може да е безкраен ,и Пол Кругман и Лари Съмърс затова пишат стагнация от един век е допустима - http://bg.mondediplo.com/article1436.htmlДаже и от хеликоптер да хвърлят пари няма да стане - http://economix.bg/helicopter-drops-fedтоест ако ги хвърлят лихвите ще се държат до нулата десетилиетиЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
Mesoiadess
преди 8 години
Централната Банка промени някаква лихва с 0,1% и всички са щастливи .Това е отчаяние , не повод за радост - разчитайте правилно сигналите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Ей това нямаш коментар без да напишеш, че е сгрешена някоя си парична система. Промит, промит, промит мозък, я кажи нещо ново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
Иван Митев
преди 8 години
Европейската централна банка продължава с реално съгласие за наличие на сгрешена европейсйка парична система и подсигурява провалът на Европейският съюз (ЕС).За спасението на (ЕС) е потребно разобличаване на допусканата държавна грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още