IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Политиката на ЕЦБ е създала над 10 млн. нови работни места

Трябва да сме търпеливи при постигането на целите относно нивото на инфлацията, смята управителят на институцията

16:30 | 08.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Европейската централна банка Марио Драги.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги защити целите на банковия регулатор относно нивото на инфлацията и заяви, че вижда растящо напрежение при заплатите, което би помогнало на институцията да постигне своя план, съобщава Bloomberg. 

По време на среща със студенти във Франкфурт Драги посочи, че необичайните стимули на ЕЦБ са създали повече от 10 млн. работни места и са стимулирали ръста при заплатите, което се отразява и върху размера на цените.

Целта на банковия регулатор е да задържи ръста при цените малко под 2% в средносрочен план, но това не успя да се случи в продължение на години, въпреки стимулите в размер на трилиони евро.

„Все още не виждаме отражението на по-високите заплати върху инфлацията. Отнема повече време. Точно сега една от причините за това е, че маржовете на печалбата биват компресирани и знаем, че трябва да сме търпеливи и упорити, с гъвката парична политика, и тогава ще стане“, споделя още Драги.

В своя 30-минутен диалог със студентите, управителят на ЕЦБ разкритикува криптовалутите, като ги определи като „много, много рискови активи“, които не успяват да отговорят на дефиницията за валута.

Той предупреди, че пазарите все още действат твърде бавно при подготовката за евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз без споразумение.

За своето бъдеще след края на мандата си като управител на ЕЦБ Драги сподели, че за момента няма никакви конкретни планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Тези работни места са първото нещо , което ще се изпари за отрицателно време . Заради тях ще заминат още 10 мил. от другите , които бяха подценяване именно заради субсидирането на неефективните производства .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Какви са обаче тези работни места удобно се мълчи и замита всичко под килима... Дали това са нови заводи, които са отворили врати и произвеждат стоки, които някой иска да купи, дали това са иновативни бизнеси, чиято дейност подобравява живота на всички нас? Драги няма да признае, че политиката на ецб е създала 10 милиона работни места на болногледачи на възрастни хора в Западна Европа, полуграмотни строители и брокери в сектора на имотите, и огромно количество камериери, келнери и бармани и гитове в сектора на туризма, които са заети сезонно и почасово. Разбира се неъзможно е човек да издържа дори себе си с подобно работно място та камо ли семейство и дом. Ставаме свъделени на пародия по Оруел, при която пълният провал на централните банкери, политици и регулатори бива представен като голям успех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още