IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Рецесията остава риск за финансовата система

Наясно сме, че фискалната консолидация бе и все още е неизбежна, но тя трябва да не наврежда на растежа, убеден е президентът на ЕЦБ

17:32 | 08.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Марио Драги: Рецесията остава риск за финансовата система

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че процесът на реформиране на финансовата система в Европа регистрира напредък, но предупреди, че продължаващата рецесия все още представлява риск за стабилността, съобщи CNBC.

“Вземайки предвид всички затруднения, това на практика е напредък“, каза Драги пред Комисията по икономическите и паричните въпроси в Европейския парламент (ЕП), визирайки процеса на реформи. Той представи пред комисията дейността си като председател на Европейския борд за системен риск, който бе учреден, за да засили надзорните функции и да възстанови доверието във финансовата система след кризата.

Председателят на ЕЦБ посочи Португалия като „само един от примерите, където икономическата обстановка остава напрегната и общественото страдание е на практика много високо“.

Политическата нестабилност в иберийската държава разтърси през миналата седмица финансовите пазари. Доходността по еталонните 10-годишни португалски облигации надхвърли 8% в сряда, преди отново да падне под 7%, а фондовата борса потъна рязко след оставката на министъра на финансите на страната Витор Гашпар.

Министърът осъществи сурови мерки на строги икономии в замяна на спасително финансиране от Европейския съюз и Международния валутен фонд, с което предизвика силна обществена реакция.

„Това, което е направила ЕЦБ, е да каже принципно: Вижте, не разнищвайте напредъка, които тези страни и особено Португалия са направили по отношение на фискалната си консолидация. Но направете така, че тази фискална консолидация да не вреди на растежа. Понижете данъците, понижете текущите си разходи, осъществете структурни реформи“, подчерта Драги.

„Наясно сме, че фискалната консолидация бе и все още е неизбежна“, категоричен бе още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още