Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Мариу Сентену: COVID-19 може да нанесе сериозни щети на еврото и единния пазар

Ако бъде оставена без надзор, пандемията ще остави социално-икономическия и финансов пейзаж в ЕС силно фрагментиран, предупреди португалецът

Мариу Сентену: COVID-19 може да нанесе сериозни щети на еврото и единния пазар

Ръководителят на министрите на финансите в еврозоната Марио Сентену. Снимка: Bloomberg

Пандемията от коронавирус, ако страните не подходят по подходящ начин към нея, може да причини фрагментиране на икономиката на Европейския съюз (ЕС), подкопавайки единния пазар и единната валута на блока, заяви пред Европейския парламент ръководителят на министрите на финансите в еврозоната Мариу Сентену, цитиран от Ройтерс. 

Още по темата

„Ако остане без надзор, COVID-19  ще остави социално-икономическия и финансов пейзаж силно фрагментиран. Раздробяването би подкопало единния пазар и валутния съюз “, заяви Сентену във видео конференция пред икономическата комисия на Парламента.

Той каза още, че между страните от еврозоната е постигнато съгласие, че има нужда от фонд за възстановяване, който да помогне на Европа да стъпи отново на крака след дълбоката рецесия, в която се очаква да навлезе тази година, въпреки че имаше различни идеи как може да бъде финансирано подобно начинание.

Емитирането на общ дълг беше една от възможностите, посочи португалецът, като отбеляза, че някои от еврозоната категорично се противопоставят на тази идея.

„По този начин обединяването на ресурси би ни позволило да дадем силен тласък на възстановяването и да избегнем допълнително обтягане на публичните финанси на най-засегнатите държави членки“, изтъкна той.

По неговите думи, въпреки че някои страни от блока са загрижени относно темата за общ дълг, това не означава, че те оспорват необходимостта от извънредни мерки в подкрепа на възстановяването.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
АЦБ иска по-строги правила за контрола върху банките заради Greensil