IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни поиска от банките планове за непредвидени ситуации при Brexit

По думите на Карни по-добрата международна координация, що се отнася до регулациите, е правилният избор

15:39 | 07.04.17 г.
<p>
	<em>Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни призова банките да разработят планове за непредвидени ситуации в контекста на Brexit, съобщи Bloomberg.

По време на реч в Лондон Карни посочи, че преходът представлява риск за финансовата стабилност. В края на март беше задействан член 50 от Лисабонския договор и така на практика започнаха да текат двете години, през които Обединеното кралство трябва да договори излизането си от Европейския съюз и в крайна сметка да го напусне.

Марк Карни предупреди, че ако този преход доведе до понижено сътрудничество в регулациите и до други проблеми, това ще има негативен ефект върху икономиката и трудовия пазар. 

По думите на Карни по-добрата международна координация, що се отнася до регулациите, е правилният избор и би довела до повече работни места, по-устойчив ръст и по-добро управление на риска сред страните от Г-20.

„Но има и друг път, където доверието и сътрудничеството се понижават, фрагментирането се задълбочава, има смущения в капиталовите потоци, а търговията и иновациите са свити“, заяви управителят на АЦБ.

Това са първите коментари на Карни след активирането на член 50. Той подчерта значението на банковата индустрия в Лондон и в Обединеното кралство като цяло като глобален финансов хъб. Карни определи Великобритания и като „инвестиционния банкер в Европа“.

По думите му позитивният британско-европейски подход към регулацията е от интерес на Обединеното кралство. „Това изцяло би съответствало на целта на правителството за цялостни, дръзки и амбициозни отношения с Европейския съюз, основани на свободна търговия“, каза още управителят на АЦБ.

В петък институцията публикува и писмото си, което е изпратила до финансовите институции. Заместник-управителят Сам Уудс заяви, че всички фирми с трансгранични дейности трябва да изготвят подходящи планове за действия при извънредни ситуации при Brexit. Според Уудс нивото на подготовка е неравно и вероятно не е добре изпробвано при най-лошите сценарии, включително т.нар. твърд Brexit. Регулаторът иска подробните отговори на банките до 14 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още