Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Марош Шефчович към Швейцария: За танго са нужни двама

Берн и Брюксел се опитват да подновят диалога по всеобхватното споразумение, който беше прекратен през май

Марош Шефчович към Швейцария: За танго са нужни двама

Еврокомисарят Марош Шефчович. Снимка: Европейска комисия

ЕС призовава Швейцария да определи график и да покаже готовност да постигне рамково споразумение, за да управлява отношенията си с Брюксел.

„Танго се танцува от двама“, коментира заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович след среща с швейцарския федерален външен министър Игнацио Касис, пише онлайн изданието EUObserver.com.

Преговорите имат за цел да подновят диалога, след като Швейцария внезапно прекъсна разговорите с ЕС, своя най-голям търговски партньор, през май. Тогава правилата на ЕС за държавна помощ и въпросите около свободата на движение (като достъп до социална система и страхове около защитата на високите швейцарски заплати) бяха обвинени от Берн за разрива на преговорите.

През последните 13 години ЕС и Швейцария непрекъснато работят върху всеобхватно споразумение, което да замени двустранните споразумения по области, които регулират взаимоотношенията на двете страни.

„Това, от което се нуждаем сега от Швейцария, е недвусмислена политическа воля да се ангажира с нас по истинските въпроси, които са от значение, и надежден график“, коментира Шефчович, който е и висшият човек на ЕС за отношенията с другата страна извън ЕС, Обединеното кралство.

„Всеки политически диалог трябва да бъде фокусиран и съществен“, добавя той.

Още по темата
„Ще се срещнем отново в Давос през втората половина на януари, за да оценим напредъка. Дотогава ще видим дали има истински политически ангажимент“, каза още Шефчович.

ЕС иска Швейцария да се съгласи на динамично привеждане в съответствие на своите закони с променящите се закони на блока, равни условия, механизъм за уреждане на спорове и редовни вноски в кохезионните фондове на блока.

В знак на добра воля швейцарският парламент през септември даде зелена светлина за изплащането на повече от 1,2 млрд. евро към кохезионни фондове, въпреки че въпросът е политически спорен за страната.

Шефчович приветства този ход като „положителен“, но предупреди, че плащането датира от 2012 г. Той каза, че има нужда от редовни финансови вноски в бъдеще.

Според статистиката на ЕС около 1,4 милиона граждани на блока живеят в Швейцария, а около 340 000 души пътуват до Швейцария от ЕС, за да работят.

Заместник-председателят на комисията посочва, че всяка страна, участваща в единния пазар на ЕС, трябва "да спазва едни и същи правила и задължения". Той изразява надежда, че ще има "съществен напредък" през следващата година в преговорите.

Една от последствията от прекъсването на преговорите през май беше участието на Швейцария в програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“ с бюджет от 95 млрд. евро. Според Шефчович швейцарските изследователи и институции могат да продължат да участват в програмата, но няма да имат достъп до парите на данъкоплатците в ЕС, докато проблемите не бъдат разрешени.

Миналия месец Швейцария освободи финансиране за подкрепа на швейцарски изследователски проекти, които са част от програмата Horizon Europe.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Доставките по "Ямал" все още са в направление от Германия към Полша