IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Шулц: Европа е изправена пред „социална експлозия“

Протестите в Испания показват, че има опасност от социална експлозия заради високата безработица сред младите хора

14:10 | 21.07.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди, че в Европа може да избухне социална експлозия заради недоволството в затъналата в криза Испания, предаде Ройтерс.

Протестите в Испания показват, че има опасност от социална експлозия заради високата безработица сред младите хора в Европа, каза Шулц в интервю за германския вестник Bild.

Той отправи призив спешно да се изработят европейски програми за създаване на повече работни места за младите хора. 

„Все по-често висококвалифицирани млади хора губят надежда. Ние спешно се нуждаем от нови европейски програми, за да създадем най-сетне работни места за това поколение“, казва Шулц. 

Ситуацията в Испания не бива да се сравнява с тази в Гърция, смята германският социалдемократ, защото Испания има солидна индустриална база и добре организирана публична администрация. Кризата там била предизвикана от спукания балон на недвижимите имоти и слабите банки.

Испания обяви вчера твърде мрачни прогнози за икономиката - продължаване на рецесията през 2013 г. и нарастване на безработицата, напомня AFP. Ден по-рано, в четвъртък, най-голямата досега демонстрация срещу мерките за спестяване на средства от бюджета бе засенчена от насилие. Полицията стреля срещу част от демонстрантите с гумени куршуми и използва палки за разпръскване на тълпата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Satana
преди 11 години
Поне в България Еврофондовете са си чист рекет с утвърдени тарифи. Одобрението на проект по ПРСР примерно струва 20 000 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
РЕКЕТ - така се нарича начина за сдобиване с пари по програми.Протестират за да изнудват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
На тоя какви корабчета му плуват в очите, ще ооправи безработицата в целия ЕС. Истината, че бюрокрацията в ЕС достига небивали размери и всичките измислени програми служат единствено за източване на пари, без да има никакакъв резултат. Инициативата в хората се убива от такива хубостници на европейско и местно ниво и всеки иска някаква службица, да няма много отговорност и да падат парички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Като стана въпрос за безработица и Испания.. Защо испанците не си търсят работа в целия ЕС? Защо не използват отворените граници и не си намерят работа по примера на българи и румънци? При нас се вижда, че има сериозен проблем и хората си търсят по-добро място, включително и в Испания, където българите ПРЕДСТАВИ СИ, си намират работа! Може би ако помощите за безработица там бяха доста по-ниски щяха да имат стимул? Може би ако наистина имаха желание да работят, нямаше да има работни места за имигрантите? Интересен парадокс... хем безработица, хем имигрантите бачкат яко..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още